I heard it through the grapevine

In september ga ik samen met Antje beginnen aan een serieuze naaiopleidingEn omdat een goede voorbereiding het halve werk is hebben we de boeken al in huis 🙂 Het gaat om het Danckaerts patroontekenboek. Om het uit te proberen tekende ik al het basispatroon maar daar moet ik nog wat aan futselen voor het helemaal goed zit. Om nog wat meer uit te proberen besloot ik de sjaalkraag te tekenen. Ik wilde al een poosje een jurk met een sjaalkraag maken en dit leek me het ideale moment.

In september, Antje and I are going to do some serious sewing education. And because a good start is half the work, we’ve already ordered the books 🙂 The method is called Danckaerts. To test the waters I drafted their basic bodice pattern, but it needs a bit more work. To try a bit more I decided to draft a shawl collar. I’ve been wanting to make a dress with a shawl collar for a while so this seemed like a good time.

 

 

Als uitgangspunt nam ik mijn favoriete bovenlijfje-patroon met aangeknipte kapmouwtjes. Net als bij de vorige jurk is de stof eigenlijk veels te druk om de details goed te laten zien. Ik bespeur een patroon hier… De stof, een katoentje, komt uit de uitverkoop-afdeling van de Jan Sikkes hier in Leeuwarden, voor 2,50 per meter kon ik ‘m niet laten liggen.

As starting point I took my favourite 4-dart bodice with cut on cap-sleeves. Just like my last dress, the print is too loud to really show the collar. I’m noticing a pattern here… The fabric, a pretty nice cotton, is from the clearance section of my local fabric shop. At 2,50 eur a metre, I couldn’t pass it by. 

 

 

De rok is een kwart cirkel met twee plooien in het voorpand. Ik heb heel veel jurken met halve cirkelrokken en alhoewel ik de vorm daarvan erg mooi vind, waaien ze nogal eens omhoog als het waait. En het waait hier nogal vaak. Vandaar dat ik eens met een kwart wilde experimenteren, om te kijken hoe dat bevalt.

The skirt is a quarter circle one, with two pleats in the front part. I have a lot of dresses with half circle skirts and while I like the shape of them, they are not very practical when it’s windy. And the Netherlands is a notoriosly windy country. So I wanted to experiment with a quarter circle, to see how that goes.

 

 

Tot nu toe vind ik het experiment met zowel de kraag als de rok wel geslaagd. Ik heb nog eventjes getwijfeld of ik de kraag met een smal zwart biaisbandje zou afwerken, zodat de kraag wat meer af zou steken ten opzichte van de rest, maar uiteindelijk besloot ik dat niet te doen. Het lijkt me echter wel de ideale kraag voor een paspelbandje!

So far I think both the experiments with the skirt and the collar are a succes. I did contemplate finishing the collar with some thin black bias binding to make it stand out a bit more, but in the end decided not to. However, I do think a collar like this is perfect for piping!

 

 

De armsgaten zijn wel afgewerkt met zwarte biais, aan de binnenkant. De rits zit in de zijnaad en is aan de ene kant met de machine genaaid, en aan de andere kant met de hand vastgezet. Je ziet hem in de foto hierboven net een beetje piepen. Omdat ik geen geschikte knoopjes kon vinden heb ik parelmoeren drukknoopjes gebruikt. Die had ik nog in huis.

The armholes are faced with black bias. There’s a zip in the side seam and it’s half machine stitched, and half hand stitched. You can just see it peeking out in the picture above. Because I didn’t have any buttons that looked good, I decided to use pearl snaps from my stash.

 

 

Meer heb ik eigenlijk niet te zeggen over deze jurk 🙂 ik hoop dat het snel en veel mooi weer wordt zodat ik hem vaak kan dragen, en kijk nu al uit naar september als de opleiding gaat beginnen!

There’s not much more to say about this dress really 🙂 I hope there will be nice, warm weather soon so I can wear this, and I’m already looking forward to september and the start of the courses!

Advertentie

21 thoughts on “I heard it through the grapevine

 1. Spannend zeg, die ‘serieuze naaiopleiding’… ik heb hier ook plannen in die richting, maar die zitten in de diepvries tot de kinderen iets groter zijn. Ik lees hier dus met véél plezier mee hoe het jou vergaat.

  Wat die prachtige jurk betreft, die zou ik echt niet in de kast laten hangen tot het weer besluit om mee te werken… dragen die handel!

  • Ja best spannend inderdaad, maar ik heb er ook superveel zin in! Hopelijk heb ik genoeg discipline voor het huiswerk, haha! Kan me voorstellen dat dat wat te veel van het goede is als je (kleine) kinderen hebt. De jurk is inmiddels al een paar keer uit de kast geweest, het enige nadeel als je Posts inplant is dat het weer zomaar kan veranderen 😉

 2. Waaaaauw, hoe mooi! Die zit jou zo als gegoten zeg! Heb jij die opleiding nog wel nodig? 😉 tof en vrolijk stofje ook! Ik duim mee dat je ‘m gauw en veel zal kunnen dragen en ben benieuwd naar je opleiding en nog meer naar de resultaten ervan 🙂

  • Dank je wel Barbara! Haha die opleiding is nog wel nodig hoor 🙂 ik heb nu een basispatroon van een mouwloos bovenlijfje dat goed past, maar er is nog zoveel meer te leren. Ik heb er in ieder geval veel zin in!

 3. Mooi! En met het weer van de afgelopen dagen komt deze jurk zeker goed van pas :). En Wat leuk dat je en ‘serieuze naaiopleiding’ gaat doen! Ik ben er zelf nog over aan het twijfelen. Ben benieuwd naar je ervaringen :). En wellicht dat ik volgend jaar ook de stap neem.

 4. That fabric looks delicious , perfect for a shirt dress! I’m sure that when you attend the course you’ll be the most advanced student!

 5. Mooie jurk! De kwartcirkel vind ik erg mooi, hopelijk fiets het ook goed. Daar worstel ik nog weleens mee, te strak gaat niet en te wijd geeft te veel ondergoedrisico 😕.
  Wat leuk dat je een opleiding gaat doen. Volgens mij kun je al heelveel! Ooit hoop ik ook zoiets te doen, maar net als mw khadetjes is dat iets voor als mijn kinderen groter zijn.

  • Dank je Anne! Op de fiets werkt prima en een stevig briesje kan ie ook hebben weet ik inmiddels 🙂 ondergoedrisico dek ik meestal af met een lange onderbroek met een kantrandje aan de pijpen en/of een onderjurkje. En als dat niet afdoende is dan is het gewoon pech (of mazzel, haha) voor de toeschouwers 😁

 6. Aaaah wat cool Inge dat je de naaiopleiding gaat doen! Lijkt me zo geschikt voor jou! Veel plezier daar! De jurk is ook hilarisch met die stof en leuk een beetje fifties look met die schoentjes eronder! Groetjes Marijke (vant naaiweekend)

  • Dank je wel! Ja ik heb er superveel zin in! Eerst nog een beetje getwijfeld omdat ik een beetje bang was dat het, door alle huiswerk, een ‘moetje’ gaat worden, maar wie niet waagt die niet wint, toch?

 7. Wat past en staat dit patroon jou prachtig!
  Je schreef toch al eerder dat je een patroontekencursus deed? Ik vind dat je iig nu al heel mooi bestaande patronen kunt aanpassen. En een kwartcirkel met plooien… goed idee!

  • Dank je wel! Ja ik heb eerder een soort cursus gedaan maar dat was een beetje tussen neus en lippen door en ik deed eerlijk gezegd ook een beetje cherry-picking uit het boek 😇 dit is meer het echte werk, compleet met examens en al… best spannend!

I'd love to hear your thoughts!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s