Chinese/African/Dutch Edith dress

Drie jaar geleden maakte ik de Edith jurk van MariaDenmark voor het eerst. Dat was toen een proefmodelletje voor een blouse. De jurk was een succes, de blouse niet, haha. Sterker nog, de jurk heb ik nog steeds. En dat kwam goed van pas. Drie jaar geleden was ik wat minder kritisch op de pasvorm van dingen die ik maakte als nu. Ik vond toen dat de Edith mij goed paste. Maar inmiddels heb ik wat meer verstand van pasvormen en zag ik toch wel wat aandachtspuntjes. Het was heel handig dat ik de jurk van toen kon aantrekken zodat ik kon zien wat ik aan moest passen.

Three years ago I made MariaDenmarks Edith dress for the first time. Back then it was a wearable muslin for the blouse. The dress was a succes, the blouse wasn’t, haha. I still have that dress. When I made it I wasn’t as nitpicky on fit as I am now. I thought the dress fitted quite well then, but now I can see that some adjustments are in order. So it was quite easy that I could just put on my old dress to see what needed adjusting.

 

edith-dress-01

 

De belangrijkste verandering is vrij makkelijk te zien: ik fabriceerde er mouwen aan. Het patroon heeft kapmouwtjes maar nadat ik tig jurken met kapmouwtjes maakte ben ik daar wel een beetje op uitgekeken. Ik gebruikte het armsgat en de mouw van Butterick 6869. In eerste instantie de lange mouw, maar dat was een beetje print overkill. Dus veranderde ik ze in korte mouwen.

The biggest change is quite obvious: I put sleeves on it. The pattern has a kimono sleeve but since I’ve made so many sleeves with cut-on cap sleeves I’m a bit done with them. I used the armhole and sleeve from Butterick 6869. The long ones at first but that was a bit too much with this print, and so I changed them to short sleeves.

 

edith-dress-05

 

Verdere aanpassingen waren een 3 centimeter sway back adjustment en ik nam de zijnaad tussen de buste en de oksel wat in, van niks ter hoogte van de buste tot ongeveer 1,5 centimeter bij de oksel. Ook verlaagde ik het bustepunt met 1,5 centimeter.

Other adjustmenst were a 3 centimeter sway back adjustment and taking in the side seam at the top, tapering from nothing at the bust to 1,5 centimetre at the armpit. I also lowered the bust apex by 1,5 centimetre.

 

edith-dress-06

 

Het resulteerde in een prima passende jurk die alleen nog een héél klein beetje extra ruimte nodig heeft bij de buste. Hoera!

That resulted in a nicely fitting dress that only needs a teeny bit more room at the bust. Yay!

 

edith-dress-07

 

De stof is een wax print van Vlisco die ik via AliExpress kocht. Een Nederlandse stof met een Afrikaanse print die ik in China bestelde. Een wereldse jurk dus, ook al voelt het als ik heel eerlijk ben wel een beetje raar.

The fabric is a wax print by Vlisco, bought throuh AliExpress. A Dutch fabric, with an African print, ordered from China. A dress of the world, really, although it feels a bit weird if I’m honest.

 

edith-dress-04

 

De prints op wax print stoffen hebben vaak een betekenis. De naam van deze print is Sika Wo Antaban, geld heeft vleugels. Vrij vertaald: als je niet goed voor je geld zorgt dan vliegt het bij je vandaan. Ik denk dat ik niet zo goed voor mijn geld zorg dan, want het vliegt meestal mijn portemonnee uit  😉

The prints on these wax print fabrics often have names and meanings. This particular print is called Sika Wo Antaban, money has wings. Apparently it means that your money will fly away from you if you don’t treat it well. Well, I guess I don’t treat my money right because it’s always gone so soon  😉

 

edith-dress-02

contemplating where my money goes

 

edith-dress-11

 

De knoopjes vond ik in de Jan Sikkes hier in Leeuwarden. Ze passen supergoed bij de stof, al zeg ik het zelf. Ik kocht er eerst 8, maar toen bleef er wel een heel groot stuk rok over onder de onderste knoop, dus ik moest de volgende dag terug voor één knullig knoopje 🙂

The buttons are from my local fabric shop. They match the fabric so well! I bought 8, but that left me with a lot of skirt below the lowest button. And so I had to go back to the shop the next day for one lousy button 🙂

 

edith-dress-collage

 

Geld heeft vleugels dus. Ik koop de laatste tijd wel vaker dingen via AliExpress. Het is hardstikke goedkoop en ik vind het heerlijk om te grasduinen op die site op een luie avond. Maar hoe ethisch verantwoord is dat eigenlijk? Goedkoop spul kopen dat ik hier ook zou kunnen kopen, alleen dan voor minder geld. Het voelt steeds minder prettig moet ik zeggen. Wat vind jij?

So, money has wings. Lately I bough a bunch of stuff on AliExpress. It’s cheap and I love browsing around the site on a lazy evening. But is it reallty ethical, buying things cheap from the other side of the world, when I can also get them more locally, only more expensive? I’m not feeling really good about that to be honest. What do you think?

Advertentie

21 thoughts on “Chinese/African/Dutch Edith dress

  • Dank je wel 🙂 Ja dat is toch best lastig soms. In de ideale wereld zou ik daar altijd rekening mee houden, maar het is sowieso al lastig om er bij je stof achter te komen waar het vandaan komt en hoe het is gemaakt. Al lag het er bij deze wel een beetje dik bovenop zo..

 1. Interesting story behind the print. I also wonder where my money goes sometimes.
  I also buy things on Aliexpress sometimes and I also feel strange about it. On the one hand, I feel like I’m doing something good because I’m buying directly from a supplier and not via via. On the other hand, I doubt very much that that extra money trickles down to the workers.

  • Yes, exactly that! It’s also weird how cheap things are and still have free shipping. When you buy something for less than a Euro and it has free shipping, how is it possible that there is still a profit in that?

  • Dank je Lies! En bedankt voor de tip! Voor zo een beetje ver weg (ik woon in Leeuwarden) maar mijn schoonmoeder woont vlakbij Eindhoven en zij houdt ook wel van stofjes dus wellicht kan ik er eens met haar heen als we daar zijn.

 2. Prachtige jurk! Qua carbon footprint koop ik Vlisco liever in hun eigen webshop. Wel raar natuurlijk dat het twee keer de wereld over vliegt en dan toch voordeliger is dan rechtstreeks bij de producent…

 3. Hoi,
  Mooi model jurk! Ik zet ‘m in Bloglovin’ bij mijn favorieten, zodat ik het patroon ook eens kan naaien. Is het een echte Vlisco? Ik heb gehoord dat die stoffen uit China imitatie zijn. In Helmond is nu in het gemeentemuseum trouwens een Vlisco tentoonstelling. Ik vind die stoffen erg mooi (maar duur), maar als ik zo’n Afrikaanse print koop, dan doe ik het direct in de Vlisco webshop.

  • Ja, het is een heel fijn patroon! Zou best kunnen dat dit een neppe is hoor, dat is natuurlijk wel meer dat je in China koopt. Ik vind hun stoffen ook mooi maar aan de prijs. Wel heel prettig dat ze nu ook kortere lengtes verkopen dan de 6 yards stukken. Die tentoonstellen lijkt me leuk om te zien, niet echt in de buurt maar mijn schoonmoeder woont daar wel in de buurt. Goed excuus om daar weer eens heen te gaan 🙂

 4. Pingback: Make it work | IngeMaakt

 5. I am very big on shopping local and supporting small businesses, in addition to not being tempted by insanely low prices. Women and children are the ones who work in the factories that churn out all that cheap stuff — I know people say ‘at least they have a job’, but would any of us want such a job? Or such a life?

  Anyway, that’s not to make you or anyone else feel bad – I just happen to be passionate about big business and womens’ issues. :-p The dress is really well made and fits AMAZING! I didn’t know the prints have meanings, so you taught me something new. I’m going to have to ask my mother what our collection of native fabrics ‘mean’.

  • Thank you Ebi! I prefer shopping local too, but I also like the limitless options of shopping online worldwide. However I don’t like how ‘we’ as in the western world, take advantage of the people (and environment etc) of the rest of the world! I hate that people have to work more than fulltime for a paycheck that doesn’t even cover the rent. I hate that with our politics and capitalism we cause war and hunger and when people flee their country because everything is devatastated, ‘we’ blame them for coming to our countries. I’m kinda passionate about this too, haha!

I'd love to hear your thoughts!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s