Edith muslin & give-away

Nou, het bleek geen toevalstreffer, dat proefmodel dat ik maakte van de culottes. Het beviel wel goed, om eerst een testexemplaar te maken. Daarnaast heb ik het idee dat ik steeds meer ga snappen van het aanpassen van patronen. En zie hier, het proefmodel van MariaDenmark’s Edith dress!

Edith dress 2

 

It wasn’t a one hit wonder, the muslin I made for my Culottes. I quite liked a testrun before making the final garment. And I’m starting to get the hang of getting patterns to fit my body. So I present to you, the wearable muslin of MariaDenmark’s Edith dress!

Edith dress 4

Meteen toen ik het patroon zag leek het me het perfecte patroon om een blouse mee te maken van de rode gestippelde double gauze die ik in Japan kocht. Ook daarom wilde ik graag een proefmodel kocht, want als die niet goed zou passen, dan was mijn mooie stofje verprutst, en zou ik niet zo makkelijk nieuwe kunnen kopen. Of het zou een goed excuus zijn om weer naar Japan te gaan, hehe.

As soon as I saw the pattern it seemed the perfect pattern to make a blouse of the red polkadotted double gauze I bought in Japan. Another reason to make a muslin, because the blouse needed to fit as I couldn’t just get new fabric if it didn’t. I would give me a good excuse to go back to Japan though, hehe.

Hmmm... I think my plant needs water

Hmmm… I think my plant needs water

De pasvorm van deze jurk is dikke prima. Gezien de ‘problemen’ die ik vaak heb bij de halslijn en achterkant van de armsgaten, heb ik een variatie aan maten gebruikt. De schouders zijn mt 36, de buste mt 42, taille tussen 36 en 38 en heupen mt 40. De kleinere maat voor de schouders werkte erg goed, meestal zijn die wat te ruim en deze keer precies goed, hoera! Voor de rest was het toch ietsje aan de ruime kant, wat ik heb opgelost door de figuurnaad op het achterpand wat in te nemen. Ik denk dat ik het achterpand aan de bovenkant, en het rokdeel een maat kleiner maak, en dat dat het probleem ook verhelpt. Ook ga ik wat wijdte weghalen uit het stuk tussen de schouders en buste, omdat het daar wat flodderig is.  Verder ga ik het bovenlijfje ietsje korter maken want de taille zit ietsjes te laag. Ondanks deze opsomming vind ik dit exemplaar prima draagbaar 🙂

Edith Collage 2

The fit of this pattern is quite good. Seeing as I usually have some struggles with the neckline and the back of the armholes I used a mishmash of sizes: 36 for the neck and shoulders, 42 at the bust, between 38 and 40 at the waist, and 40 at the hips. It turned out to be a good idea to use a smaller size for the shoulders, they fit very well, whereas in other dresses I made they’re always a bit big. The rest of the dress turned out a little bit roomy, so next time I’ll make the upper back and the skirt part in a smaller size. This time I deepened and elongated the back dart and that did kind of fix the problem too. Next time I’ll also take some excess fabric out of the front bodice between the bust and the shoulders, and raise the waist about a centimeter. Despite all these things, I think this dress turned out quite wearable 🙂

Edith Collage

Omdat het toch een proefmodel was heb ik wat gespeeld met details. Mede omdat de stof een beetje theedoekachtig aandoet 🙂 De naden zijn met rode draad en de driedubbele steek doorgestikt en de knopen zijn ook rood, met ankertjes erop. Beetje marine-achtig. Vind het best leuk geworden!

Since this is a muslin I decided to play around with some detailing. also because the fabric looks a bit like a teatowel 🙂 I topstitched using red thread and the triple stitch. The buttons are also red and have little anchors on them. A bit marine-like. 

Edith is het derde patroon van MariaDenmark dat ik heb gemaakt, eerder maakte ik al de Winnie wide legged trousers en ik heb ook een Kirsten Kimono tee gemaakt. Ze heeft nog veel meer leuke patronen, fijne basics met een (in ieder geval die die ik heb gemaakt) goede pasvorm. Ook schrijft ze een leuke nieuwsbrief met naaitips, informatie over nieuwe patronen en aanbiedingen (wie houdt er nou niet van een leuke aanbieding?). Hier kun je je aanmelden, als je dat leuk vindt.

Edith is the third MariaDenmark pattern I’ve made. First there were the Winnie wide legged trousers and I also made a Kirsten kimono tee. She has lots of other patterns, great basics with a great fit. She also writes a great newsletter, with sewing and fitting tips, information about new patterns and offers (who doesn’t love a good offer?). You can sign up for it here if you’d like.

Give away

Vorige week was mijn blog jarig! Alhoewel ik niet altijd even vaak post, ben ik toch heel blij met mijn eigen webplekje. Daarom vind ik dat de verjaardag gevierd moet worden, en vieren doe je natuurlijk samen. Ik kan jullie niet allemaal hier thuis uitnodigen voor een feestje, en dus vier ik het op de geëigende blog-verjaardag-manier: met een give-away! Je kunt je eigen pdf-exemplaar van Edith winnen, het enige wat je hoeft te doen is een reactie achter te laten vóór 1 september 12:00, waarin je me laat weten welke stof je zou gebruiken voor jouw Edith blouse of jurk. Dat is alles!

Last week it was my blog’s birthday! Although I may not always post very regularly, I’m really happy to have my own little place in cyberspace. That’s why I want to celebrate this, and celebrating should be done together. I can’t invite you all for a party in my house, so I celebrate in true blog-birthday style: with a give-away! You can win your own pdf-copy of Edith. All you have to do is leave a comment below, before 1 september 12:00 (GMT +2:00), in which you tell me which fabric you would use to make your Edith blouse or dressThat’s all!

Edith dress 3

Advertentie

58 thoughts on “Edith muslin & give-away

 1. Hi Inge. Love your Edith. very wearable muslin. Im planning on making mine – the dress from a wine\red plaid cotton I picked up at Utrecht fabric market 2 weeks ago. Id love to win this pattern, if it works out i got a lovely chambray at my in laws local market also in Holland. You are so spoiled there with all the fabric markets!!! Look forward to seeing your next version in your japanese fabric.
  Maeve.

 2. I’ve had my eye on the Edith dress/ blouse and I think you’ve chosen the perfect fabric: gingham! It looks stunning even as a muslin. It would be hard to beat it. I love Maria Denmark patterns too. Thanks for the chance to win it 🙂

 3. Your Edith looks wonderful on you. I love the pop of red color you added with the buttons and belt. Super cute!!! I would love a chance to win… I think I would like to use a gingham just like you did. It seems perfect for that dress! Congratulations on your blog birthday!

 4. Oh, die wil ik wel winnen 🙂 Ik vind jouw exemplaar heel leuk geworden. Ik zou ‘m maken in een mooi Petit Pan stofje. Welk, dat weet ik nog niet, ik heb er meerdere liggen. Misschien Hanako noire… Gelukkige blogverjaardag x

 5. This looks like such a great pattern and it really suits you. Although I think gingham is such a great choice I’m starting to dye my own fabric so I would make it up in something me made.

 6. Eerst en vooral proficiat met je blogverjaardag! Dat proefmodel is super leuk geworden!! Leuke details, die maken het echt af!!
  Ik wil heel graag meedoen aan je give -away! Ik ben al een tijdje aan’t lonken op een stofje, maar wist tot hier toe niet wat ik er dan mee zou maken, tot nu! 😉 ’t Stofje is blauw met een soort landschapje erop in allerlei kleuren…

 7. I’m really excited about this dress and would love to enter your giveaway. I have some lovely purple seersucker which I had no idea what to do with until I saw your version of this dress in checks.

 8. Gefeliciteerd! Leuk jurkje is het geworden, vooral met de rode details!

  Ik ben niet bekend met deze patronen, maar het klinkt goed!
  Ik moet zeggen dat ik dit moment niet weet welke stof ik hiervoor zou gebruiken. Misschien donkerblauw linnen met witte details of wit met rode details.

  • Thanks Lisa, I can’t wait to see your version of this one! It’s a bit out of my confort zone because I’m not used to wear ‘themed’ outfits. Maybe it’s just old insecurity playing up.

 9. Voor een testversie ziet je jurk er super uit! Ik zou ook voor een polkadot gaan. Waarschijnlijk in het donkerblauw. Helaas ligt dat stofje niet in de stoffenkast. Een goede reden om binnenkort een bezoekje te brengen aan de stoffenwinkel :). Groetjes, Mij

 10. Ik ben dadelijk eens gaan piepen en moet zeggen dat ik jouw versie mooier + flatterender vind dan het voorbeeld op de site 🙂
  Dat riempje doet het hem!
  Als ik het patroon zou winnen, zou ik éindelijk eens aan een project voor mezelf beginnen 🙂 Dit in een retro synthetisch stofje (groen of grijs), katoen valt niet zo mooi op mijn euh… nogal erg vrouwelijke heupen 🙂

 11. Looking lovely, Inge! You see tea towel, I see classic shirt dress/ fabric combo 🙂 You just can’t go past a little nautical theme in your wardrobe!

  I saw this pattern pop up on Pinterest a little while ago & loved the look of it straight away! I love the authentic vintage-style details like the kimono-ish sleeves and the traditional collar. But what fabric to make it up in? That’s a tough one. I have a shirt dress I made in seersucker last year that I absolutely love, so maybe that, or a Nani Iro double gauze. Decisions, decisions!

  Happy Blog-Birthday to you, too 🙂

 12. Superleuk jurkje! Fijn is dat, als je de doorkrijgt hoe je een patroon zo kan aanpassen dat ie echt past he? De rood/witte versie wordt vast ook prachtig, maar deze vind ik toch al zeer geslaagd.
  En gefeliciteerd natuurlijk met je blogverjaardag! Ik zou best ook zo’n Edithjurkje willen maken, ik zal me in elk geval eens aanmelden voor de nieuwsbrief, dat is een goede tip.

 13. What a cute pattern! Your test garment looks great. I’d love to make this up with a navy blue ikat fabric I recently purchased–I’m holding on to it for the right pattern, and I think this could be it 🙂 Happy blogiversary!!

 14. I LOVE the lines of your dress on you! And the red detailing and the hidden suprise turquoise undercollar is so fun! It looks like a great fit. =)

  You don’t need to enter me (I’ll let others have a chance since I have a similar pattern) but I wanted to say happy blogiversary!

 15. Ik ga mijn Nederlands oefenen op jou. Ik hoop dat je dat goed vindt.
  Ik vind jouw jurk heel mooi! Ik heb ook geleerd dat een muslin belangrijk is om de juiste pasvorm te krijgen.
  Gefeliciteerd met de verjaardag van je blog!

 16. Oef! I love it! en dit is nog maar je proefversie. erg mooi. Leuk ook om te horen hoe je het model heb aangepast naar je eigen vorm en lijf. Ik zou dolgraag het patroon winnen en denk dat ik de jurk dan zou willen maken van een soepele katoen met stip, waarschijnlijk donkerblauw met wit.. en wat leuke gekke kleuraccenten hier en daar… nou maar duimen!
  Je blog is nu 1 jaar, ga zo door! Ik lees en kijk graag met je mee.
  groetjes, Arianne

 17. Happy blog birthday, Inge!!! I always look forward to your posts! I was eying this pattern just the other day – I’ve got some double gauze to use too, and a chambray that I want to make into some kind of shirt dress. I love Maria’s patterns because they are always so well drafted!

 18. Gefeliciteerd met je blogverjaardag, ik geniet altijd van je verhaaltjes. Ik zou deze jurk in een katoenen stof maken, zwart met kleine witte stippen. Groet, Jacqueline

 19. Dank je Nienke! 2 jaar alweer.. gaat zo snel! En ik vind het zo leuk (en een beetje beschamend hehe) om terug te kijken naar de eerste posts, mooie spiegelfoto’s tegenover de waslijn met schone onderbroeken… haha!

 20. Pingback: Pauline Alice’s Camí dress | IngeMaakt

 21. Pingback: Sewing plans | IngeMaakt

 22. Pingback: Chinese/African/Dutch Edith dress | IngeMaakt

I'd love to hear your thoughts!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s