Butterick 6501 knockoff

butterick-6501-knockoff-collage

 

Toen ik Butterick 6501 zag op Etsy was ik meteen verliefd. Maar helaas, het patroon was niet in mijn maat, verre van zelfs. Op zulke momenten ben ik heel blij dat ik kant patroontekenen, én dat bij vintage patronen de patroondelen op de achterkant staan afgebeeld. De twee jurken die ik voor de Vintage pledge maakte draag ik vaak en dus besloot ik om te proberen dit patroon na te maken.

When I saw Butterick 6501 on Etsy I immediately fell in love. Unfortunately the pattern was nowehere near my size. On moments like this I’m really happy I can do a bit of patterndrafting, and that vintage patterns show the shape of the pattern pieces on the back of the envelope. The two dresses I made for Vintagde pledge get worn a lot and so I decided to try to knock off this pattern.

 

butterick-6501-knockoff-01

 

En zo heb ik toch mijn Butterick 6501, al is het een knockoff versie, en zijn de details totaal onzichtbaar door de stof die ik gebruikte.

And so I now have a Butterick 6501 knockoff dress, with completely invisible details due to my fabric choice.

 

butterick-6501-knockoff-02

 

Eigenlijk is dit een proefversie. Ik maakte het patroon, een toile van het bovenlijfje, nog wat patroonaanpassingen en toen deze jurk. De stof die ik voor de ‘echte’ jurk wil gebruiken vind ik zó gaaf, dat ik echt nul risico wilde lopen op een jurk die niet mooi zit of staat.

This is actually a wearable muslin. I made the pattern, a toile of the bodice, some pattern adjustments, and then this dress. The fabric I have in mind for the ‘real’ dress is so nice that I didn’t want to risk a dress that doesn’t fit well or look good.

Voor het patroon gebruikte ik Butterick 6869 als basis, omdat dat patroon dezelfde soort kraag heeft. Ik maakte de kraag wat kleiner en roteerde de rimpels vanuit de schouder naar de figuurnaad. Toen maakte ik de pas in de taille, en veranderde ik de figuurnaad in een stolpplooi. Na de toile verlegde ik de schoudernaad nog iets naar voren en versmalde hem een beetje, en deed ik een broad upper back adjustment. Het patroon past nu prima, maar er ‘moeten’ nog twee kleine dingen aangepast worden voor een perfecte pasvorm: een beetje wijdte uit het bovenlijfje ter hoogte van de kraag verwijderen en er moet iets aan de mouwkop aangepast worden. Die hangt niet goed als ik mijn armen langs mijn lijf laat hangen, maar pas als ik mijn armen iets naar voren doe. Eigenlijk is dat best handig, want het grootste deel van de dag breng ik in die houding door (in de auto, achter het bureau), dus misschien laat ik het ook wel zo.

As starting point I used Butterick 6869, because it already had the wing collar. I made the collar smaller and rotated the shoulder gathers to the bust dart. Then I made the waist yoke and changed the bust dart into a box pleat. After making the toile I adjusted the pattern for a forward shoulder and a broad upper back. I also removed a bit of width from the shoulders. This resulted in a pretty well fitting garment, but it needs a few small adjustments before it’s perfect. I need to remove a small amount of width from the upper bodice where the collar folds over, and I should change the sleeve head. It doesn’t hang right with my arms down, but it does when I reach forward a bit. I’m not sure wheter or not to adjust for this, because I spend a lot of time with my arms in that position (in the car and at my desk). I might leave it like this.

 

butterick-6501-knockoff-pattern

 

De rok is een halve cirkel. Toch wel mijn favoriet. Waar ik even geen rekening mee had gehouden was dat bij dit patroon het voorpand iets breder is dan het achterpand. Daardoor sloten de rokdelen niet goed aan op het bovenlijfje. Ik loste het op door achter een paar kleine plooitjes te maken en de voorkant wat uit te rekken. Omdat de bovenkant van de rok min of meer schuin van draad is kon ik het genoeg uitrekken om het passend te krijgen. De taille is daardoor wel ietsje krapper dan anders maar hee, het past nog dus who cares.

The skirt is a half circle, my favourite shape. When making the dress I kind of forgot that the front of the bodice is slightly smaller than the back, so the skirt pieces didn’t fit the bodice pieces. I fixed this by making two small pleats at the skirt back and stretching the skirt front. The top of the skirt is more or less cut on the bias so fortunately it had enough give. The waist is a bit smaller than intended because of this but it still fits so who cares.

 

 

butterick-6501-knockoff-06

 

De stof, katoen, kocht ik in Japan toen we daar voor het eerst waren in 2013. Deep stash dus! Ik was er eerst helemaal weg van, maar later vond ik hem toch niet meer zo mooi. Nu ben ik blij dat ik het gebruikt heb voor deze jurk want ik ben heel blij met hoe ‘ie geworden is!

This fabric, cotton, was bought in Japan in 2013, on our first holiday there. Deep stash! At first I loved it, but then I fell a little out of love with it. Now I’m happy I used it for this dress because I love how it turned out!

 

butterick-6501-knockoff-08

 

Ter verduidelijking nog even een foto van de lijnen in het bovenlijfje 🙂

This is where the seam and pleats are on the bodice 🙂

 

Al met al een geslaagde test dus!

So I guess I can call this a succesfull test!

 

butterick-6501-knockoff-07

 

Advertentie

25 thoughts on “Butterick 6501 knockoff

  • Thank you! I’ll probably make some changes to the pattern again because I want to use a contrast fabric for the waist yoke, so I’ll probably add a back waist yoke too. And I worry a bit that the wait seam will look too straight compared to the lines of the yoke and the collar so I’ll probably play with that too 🙂

  • Dank je! Ja superhandig en het geeft zoveel mogelijkheden, echt fijn. Ik ga nog wel een paar kleine aanpassingen maken denk ik, omdat ik een contrast stof wil gebruiken in de taille. De achterkant krijgt ook een pas en de bovenkant van de rok denk ik ook, zodat de vorm van de kraag en de pas weespiegeld wordt op de rok. Heerlijk om daar zo mee te puzzelen!

  • Dank je wel! Ik heb er een beetje koudwatervrees voor gekregen haha 🙂 Ik wil de pas in de taille van contraterende stof maken maar nu dub ik een beetje over of de naad in de taille dan niet te recht wordt. Misschien maak ik een klein stukje van de bovenkant van de rok dan ook in contrast. Nog maar even een nachtje over slapen!

 1. It’s amazing that you were able to make a knockoff like this, with the little pleats and everything. And it fits you so nicely. Can’t wait to see it in your ‘real’ fabric.
  P.s. Did you get lots of new gems at the Stoffenspeltakel?

  • Thank you! I bought some knits for wrap tops. Hema changed the shape of their cardigans and I don’t like the way they fit now, so now I need to make some myself. And some fabric for a blanket for my niece who was born last weekend.
   I quite liked the ones you bought too!

   • Congratulations! Is it your first niece? Being an auntie is pretty special.
    I’ve never made a cardigan but I’m thinking I might get that long one from paprika patterns. I got one like that from the sting and get lots of compliments on it.

   • Yes, the first one. My little brother is now a dad, that’s kind of weird 🙂 the paprika one is great, I’ve made it and it’s a lovely pattern. What fabric do you plan on using? I’m still looking for fabric for another version and today I saw some pretty nice wool blend knits at Jan Sikkes.

   • I was at Jan Sikkes today too. I resisted buying anything even though they have that sale for 25% off 5m. I didn’t see any wool blends, but I wasn’t looking too hard.
    I know what you mean! My younger sister is also a mom and has been for over a year now and it still feels weird. Maybe because I don’t see her as much either.

 2. Pingback: 2016: top ehm, more than 5 | IngeMaakt

I'd love to hear your thoughts!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s