Top 5 van 2012 – reflections

Goedenavond! Ik hoop dat jullie allemaal fijne kerstdagen achter de rug hebben, waar je met warme gevoelens aan kan terugdenken. Dat heb ik zelf in ieder geval wel. Nu hag ik na 5 (!) dagen vol gezelligheid en eten een avondje lekker rustig op de bank met een pot thee. Een mooi moment voor het volgende onderdeel in de top 5-serie van Gillian: reflectie.

Goodevening all! I hope you have had a merry christmas with lots of lovely moments to look back on. I know I had! After 5 (!) days of family, friends and food I’m now relaxing on the couch with a pot of tea. The perfect moment for the next episode in Gillian’s top 5-series: reflections.

1. Zelf kleren maken geeft zelfvertrouwen

Sinds ik op naailes zit ben ik me wat uitbundiger gaan kleden. En voel ik me vaak prettiger in wat ik draag. Door mijn eigen kleren te maken leer ik steeds beter wat wel en niet bij mij past en wat ik wel en niet durf aan te trekken. Die grens schuift ook elke keer een stukje op. Een jurk als de Macaron bijvoorbeeld, had ik een jaar geleden echt niet durven aantrekken. Of een rokje met een hoge taille.  Ik ben er erg  blij mee dat ik dat nu wel durf en dat het ook steeds vanzelfsprekender is dat ik draag wat ik leuk vind, zonder dat ik me er druk om maak wat anderen daar van vinden. Nu maar hopen dat ik mijn ‘bloemetjesgordijn’ binnenkort een keer aan durf te trekken!

Sewing my own clothes has caused a change in the way I dress, and made me feel more comfortable in my clothes. While making my own clothes I’m learning about what does en does not look  and feel good on me, and daring to dress up more. A dress like the Macaron, or a high-waisted skirt was not something I dared to wear a year ago. I’m really happy that today I do dare to wear those clothes and that it becomes more and more ‘normal’ to wear what I like and not worry about other people’s opinions about that. So here’s to hoping that I’ll soon dare to wear this dress!


2. Teveel plannen is niet goed

Ten eerste omdat ik niet kan toveren, ik wil altijd alles tegelijk en nu meteen en dat lukt gewoon niet. En ten tweede omdat naaien voor mij een hobby is en draait om ontspanning. En ik wil er geen vooral geen stress van krijgen! De geleerde les: niet teveel willen en geen te hoge verwachtingen hebben.

First, because I want everything right here and right now and that is just not possible. And second, sewing is a hobby for me and I would like it to be about relaxing, and not stressing! Lesson learned: slow down on those expectations and don’t plan too much.


3. Hoe meer stof staat niet gelijk aan hoe meer inspiratie

Want dan weet ik niet meer waar ik moet beginnen. Dus: beter nadenken voordat ik iets koop! Geen emotie-aankopen meer (en ik had emotie-eten ook al afgeschaft…). Ik heb al genoeg, meer is echt niet nodig. Beter voor mezelf, en beter voor het milieu!

More fabric does not equal more inspiration. It only causes me not knowing where to start. So: think before buying. No more comfort-buying (and I already quit comfort-eating…). I have enough stuff as it is, I don’t need more. Better for me, and better for the environment.


4. Relax!

Stressen omdat ik iets graag af wil hebben. Maar eigenlijk, omdat ik vind dat ik het heel snel af zou moeten kunnen maken. Waarom vind ik dat eigenlijk? Dit is de reden dat ik afgelopen weken, voordat ik de Old School teacher jurk maakte, niet veel achter de naaimachine heb gezeten. Ik was ergens het plezier in het proces van het maken kwijtgeraakt, en het ging alleen nog maar om het eindresultaat. Wat ik uiteindelijk niet aan deed, omdat het niet helemaal naar mijn zin was. Dat wil ik niet meer, want het komt mijn plezier in het naaien en de kwaliteit van het kledingstuk niet ten goede.

Rushing to finish something. But really because I think I should be able to make something really quick. Why do put myself through that? It’s the main reason that, before making the Old School teacher dress, I haven’t been sewing for some weeks. Somewhere along the way I lost the joy in the proces of making, and the finished garment was all that mattered. Which I didn’t wear, because it was not made with love and it showed. I don’t want to do that anymore, because it doesn’t benefit to both the joy in sewing and the quality of my makes.

5. Al doende leert men

Als ik kijk naar de kleren die ik in het begin van dit jaar maakte en de kleren die ik nu maak, dan zit daar best veel verschil in. Ze zitten mooier en preciezer in elkaar. Ik draai mijn hand niet meer om voor het inzetten van een mouw of een rits. Het lukt steeds beter om aanpassingen te maken zodat kleren beter passen. Hoera voor vooruitgang! Wat leuk om hier eens op terug te kijken, ik krijg er zin van om meer nieuwe dingen te leren!

Looking at the clothes I made in the beginning of this year and the clothes I make now, there is a lot of difference. The newer ones fit better and more precisely made. I don’t fret setting in a sleeve or a zipper. Getting something to fit gets easier. Hooray for progress! It’s nice to look back like this, it makes me want to learn more new things!

2 thoughts on “Top 5 van 2012 – reflections

  1. It’s really interesting, the more you relax during the process sometimes things turn out better. I found that with muslining, the more hackhappy and less precise I was, the more accurate and better my muslin would be!

    • it is, isn’t it? One more reason to be more relaxed when sewing 🙂 Maybe the better muslin is also the result of you trusting on your own judgement of what it needs to fit your body instead of following ‘the rules’.

I'd love to hear your thoughts!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s