A good match

Een poosje terug schreef ik er al over, en nu is ‘ie dan eindelijk af: de kokerrok uit Gerties new book for better sewingHet is geen moeilijk patroon, maar ik deed er toch vrij lang over. Ik wilde namelijk graag alle ruiten in de stof laten doorlopen, en dat betekent precisiewerk. Normaal ben ik meer van de grote lijnen dan van de details, dus dat was hard werken voor mij.

Match1.jpg

A while ago I talked about wanting to make this skirt, and now it’s finally finished: the pencil skirt from Gerties new book for better sewing. It’s not a difficult pattern but it did take forever to finish, because I wanted the plaid to match at all the seams. So precision sewing it was, not something I normally do. Cutting corners is my middle name.

Match5.jpg

Gelukkig is het allemaal gelukt met de ruiten en ben ik erg blij met het resultaat.   Deze stof zou ik niet zo snel zelf uitkiezen in de winkel, maar is het resultaat van een ruiltje via twitter. Toen ik ‘m op tafel legde om het patroon erop te spelden leek het net een tafelkleed 🙂  Maar hé, soms moet je gewoon eens iets proberen toch? En ik vind het oranje met het paars erg leuk, een beetje retro. Een kokerrok leek me dus de perfecte keus voor deze stof!

Match2.jpg

Fortunately the plaid-matching went well and I’m happy with my skirt. I wouldn’t have chosen this fabric in a store myself, but I recieved it in a twitter swap. When I laid it out on my table to pin the pattern on it, it looked pretty much like a table cloth 🙂 But hey, sometimes you just have to try someting, right? And I like the purple and orange together, it looks a little retro. So I thought a pencil skirt would be the perfect choice for this fabric!

MatchCollage

Kijk eens aan, al die doorlopende ruiten. Hoera!

Look at all those plaids matching. Hurray!

Match4.jpg

Misschien moet ik de figuurnaden bij mijn buik nog een beetje langer maken, want het zit daar nog een beetje flutterig. Overigens is dat het enige dat niet helemaal mooi valt, voor de rest hoefde ik het patroon helemaal niet aan te passen. Wel heb ik mijn rokje een stuk korter gemaakt zodat het net onder de knie valt. Langer staat mij niet zo mooi, want ik ben niet zo lang en heb door jarenlang voetballen vrij stevige kuiten.

Maybe I should make the darts in the front a little bit longer, as there is a bit of pooling going on. Other than that the fit is like this straight out the envelope. The only thing I changed was the length, I shortened the skirt to it hits just below the knee. Longer than that doesn’t really look good on me, as I’m not that tall and years of playing soccer gave me quite muscular calves.

Match3.jpg

Ook denk ik er over om nog bretels voor dit rokje te maken, zoals die er ook zijn voor Burdastyle’s Jenny. Zou het lukken om die zo te maken dat ze afneembaar zijn? Hoe zou ik dat het beste kunnen doen? Ik hoor graag jullie tips!

I’m pondering making suspenders for this skirt, just like on Burdastyle’s Jenny skirt. Would it be possible to make them removable? And how would I do that? I’d love to hear your tips!

Advertentie

22 thoughts on “A good match

  1. beautiful job–the plaid matches perfectly! I have yet to attempt plaid… The skirt looks really cute on you. You could make suspenders that clip on–in the US rtw suspenders have metal clasps/clamps that clip on to your pants or skirts. Or use buttons and a button hole. On Gertie’s blog she posts about making the Jenny skirt with suspenders–I think it’s several years back, but you might be able to search for the post and see what she did.

    • thank you Melizza! It scared the heck out of me too but in the end I decided to just go for it. I recently learned from a very inspiring book that you can never fail at ‘trying’. The outcome may not always be what you wanted, but you have tried it, thus you succeeded at trying. that was just the push I needed 🙂

      • ja, dat denk ik ook eigenlijk, want ik heb de vlieseline op de tailleband zelf gedaan en niet op de binnenkant. Dus ik ben een beetje bang dat de stof aan de binnenkant niet stevig genoeg is voor knopen, en ik wil ze niet aan de buitenkant (hoezo zinnig, haha). Donderdag maar even mee naar naailes en overleggen met de juf 🙂

  2. You must have the patience of a saint to be able to spend so much time matching all that plaid!! It looks amazing…. and very un-tablecloth-like by the way 🙂

  3. Hele mooie rok! Ik vind de kleur van de stof ook erg mooi.. Leuk boek he? Ik heb de wiggle dress gemaakt en deze rok staat bij mij ook in de planning 🙂

I'd love to hear your thoughts!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s