40’s inspired shirtdress

Na de jurken met elastieken taille bedacht ik dat ik ook nog wel eens een op de jaren ’40 geïnspireerde shirtdress wilde maken. De overwijdte van die jurken met elastiek leek me daar wel voor geschikt, en dus ging ik nog een keer met die grondvorm aan de slag.

After the elastic waist dresses I realised that I wanted to make a shirtdress inspired by the ones from the 40’s. The ease in the bodice of the elastic waist dresses seemed perfect for that too and so I used the bodice block of those again.

 

 

De eerste poging van de kraag die ik tekende vond ik niet zo’n succes. Te hooggesloten en de rechte hoek die erin zat was lastig te naaien. Maar het mooie van zelf maken is dat je dan gewoon een stukje extra stof kunt bestellen en opnieuw kunt beginnen, is het niet? Bijkomend voordeel dat de stof maar € 2,00 per meter was 🙂

The first iteration of the collar was not what I wanted. Too high and there was a straight corner in the pattern which was hard to sew. But the beauty of sewing is that you can just order some more fabric and start again. And when your fabric is only € 2,00 a metre it’s even better 🙂

 

 

De tweede kraag vind ik een stuk beter gelukt. Het patroon heeft in plaats van coupenaden rimpels, en pasjes op de schouders. De rug heeft ook een pas. Het bovenlijfje is ietsjes langer zodat het bloest. Verder is de rok iets uitgeklokt maar niet heel veel, en hij heeft deelnaden. Het riempje maakte ik ook zelf, de eerste keer. De knoopjes komen van de Albert Heijn of all places, maar op een of andere manier passen ze perfect bij de jurk.

The second collar is much more to my liking. The pattern has gathers instead of darts, small yokes at the shoulders and a yoke at the back. The bodice has a bit of excess length so it blouses slightly. The skirt has a slight flare and princess seams. I also made the belt, my first ever. The buttons are from the supermarket of all places, but somehow they are perfect for this dress.

 

 

De stof draagt heel fijn, maar zo op de foto zie je er wel elke kreukel in. In het echt is dat wat minder duidelijk. Dit was eigenlijk een proefmodel, voor de ‘real deal’ heb ik een hele mooie oranjerode linnen stof liggen. Bij dat exemplaar maak ik de schouders ietsje smaller denk ik, want ze lijken hier een beetje breed.

The fabric is lovely to wear but it shows every wrinkle. In real life it’s not as obvious though. This is actually a muslin, I have a beautiful orange/red linnen for the ‘real’ dress. I think I’ll narrow the shoulders a bit on that one as they look a bit wide here.

 

 

Ik ben wel een beetje verliefd op de kleur van deze stof ❤

I’m pretty much in love with the colour of the fabric ❤

 

 

Verder heb ik niet zo veel te vertellen over deze jurk geloof ik 🙂 het is wel een bewerkelijk patroon maar uiteindelijk is ‘ie precies zo geworden als dat ik in mijn hoofd had, hoera!

There’s not much more to tell I guess 🙂 It’s a laborious pattern but it turned out exactly as I envisioned, so that’s worth a little happy dance right?

5 thoughts on “40’s inspired shirtdress

  1. I really like this, collar looks great. I’m hoping to make something similar for our winter (back yoke and front shoulder gathers). I have an OOP Butterick pattern, I hope it works for me!

I'd love to hear your thoughts!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s