Pop your collar

Hét voordeel van patroontekenen? Iets dat je ziet kunnen namaken 🙂 Deze jurk is gebaseerd op de jurk die Deborah droeg tijdens aflevering 2 van de Great British Sewing Bee. Op Twitter las ik dat ‘ie niet zelfgemaakt was en dus maakte ik zelf maar een patroon.

The number one advantage of pattern drafting? Copying something you see 🙂 This dress was inspired by the dress Deborah wore on episode 2 of the Great British Sewing Bee. I read on Twitter that it wasn’t handmade and so I made a pattern for it myself.

collar2

Ik veranderde mijn basispatroon in eentje met een knoopsgatenbies en maakte er een reverskraagje met afgeronde punten aan. Voor het tekenen van de kraag gebruikte ik mijn cursusboek en deze tutorial met duidelijke plaatjes.

I changed my basic pattern to one with a button placket and a notched collar with rounded edges. For dradting the collar I used my course book and this tutorial with some clear diagrams.

collar5

De rok is een halve cirkel. Moet ik dat er nog bij vertellen? Ik maak ze zo vaak, maar het is ook zo’n fijne vorm. En snel klaar, en kost weinig stof. Deze hele jurk maakte ik van een coupon van 1.80 bij 1.40. Hij kostte wel 6 hele euro’s 🙂

The skirt is a half circle. Should I even mention that? It’s my preferred shirt shape. It’s fast and takes little fabric. I made this dress from a remnant, 180 by 140. It cost me a whopping 6 euros 🙂

collar6

De zijkant. Met een petticoat eronder zodat de rok lekker wijd valt. Waarom dragen we die tegenwoordig eigenlijk niet meer? ik draag de mijne alleen maar voor blogfoto’s. En één keertje naar een trouwerij. Jammer eigenlijk, want ik vind het wel mooi.

Side view. With a petticoat to give the skirt some body. Why don’t we wear those anymore? I wear mine only for blog pictures. And to a wedding once. Such a shame, I like the way it looks.

collar7

De kleuren van de foto’s zijn een beetje raar. Na een paar warme en zonnige dagen was het vandaag weer tijd voor regen kennelijk…

The colours of the pictures are a bit off. After a few warm and Sunny days apparently it was time for rain again…

collar1

Deze foto geeft de kleuren in de stof het beste weer. De knopen vond ik wel mooi passen bij het groen in de stof. Door de drukke print valt de kraag niet eens zo op, terwijl dat juist hetgene was wat ik zo leuk vond in de jurk van Deborah. Ach, je kan niet alles hebben he? Ik ben er wel heel trots op dat die kraag zo goed gelukt is, het was de eerste keer dat ik er eentje tekende.

This picture shows the colours in the print the most accurate. I like how the buttons bring out the green in the print. Because the print is so busy the collar doesn’t really stand out, which is a bit of a shame since the collar was what I liked the most about Deborah’s dress. Ah well, can’t win them all I guess. I am pretty proud of the fact that my first ever self drafted collar worked out this well!

collar4

Mijn favoriete manier om de zoom af te werken: met een satijnen biaislintje. En met de hand. In de zijnaad zit nog een rits, die natuurlijk eigenlijk nét een centimeter te kort is zodat aan- en uittrekken een beetje wurmen is 🙂

My favourite way to sew a hem: with some satin bias binding. And hand-finished. There is also a zipper in the side seam, which of course is about a centimeter short so getting this dress on and off requires some wiggling 🙂

collar9

Dus, weer wat geleerd 🙂 Ik ben wel iemand die leert door te doen, gewoon proberen. Ooit las ik in een boek dat proberen nooit kan mislukken. Want als je iets probeert, dan doe je het al, en ongeacht de uitkomst is het proberen an sich dan al gelukt. Vond ik wel een mooie benadering en het haalt de druk van het ‘moeten lukken’ eraf. Hoe leer jij het beste nieuwe dingen?

So, another trick learned 🙂 I’m someone who learns by doing, just give it a try. I once read a book that said that you can never fail at trying. Because if you try someting you are already doing it, and regardless of the result, you succeeded at trying. I quite like this approach because for me, it takes away the pressure of having to succeed. What is your way of learning new things?

 

Advertentie

39 thoughts on “Pop your collar

 1. Ik geniet iedere keer weer van je creaties, super!! Ook helemaal mijn pasvorm en iedere keer denk ik, ja, ga ik ook maken. Alleen nu nog doen. Ik hoop nog een hoop van je te kunnen zien!
  Ps heb je de halve cirkelrok ik 2-en gedaan, zodat je 2 naden hebt?

 2. Gorgeous fabric and amazing fit. Looks lovely. I wore a vogue dress last night to go out, I’ve not wore it since last year but wore it with a petticoat- it looks better but also feels more special too!

 3. Wat een mooie jurk. Je stijl past perfect bij de mijne, erg leuk dat ik je blog gevonden heb. En dat proberen herken ik wel. Het is ook mijn methode (en waarschijnlijk van vele) 😉

  Groet Neeltje

  • Dank je Neeltje! Ik vond het wel een eye opener toen ik t las over het proberen, omdat het in mijn hoofd altijd aan het (gewenste) resultaat was gekoppeld. Maar het klopt natuurlijk dat het daar eigenlijk niet om gaat 🙂

 4. This is gorgeous! I love the fabric and the collar. Thanks for the link to how to draft the collar, I’ve been planning to learn this for a while. Re petticoats, I wear a petticoat with my dresses all the time! I have a really big petticoat with lots of layers for isn’t for everyday – it’s just not practical; but I also have one that I made which has one layer of tulle, but two tiers, and I wear it the most. In fact, I made a new one today, because the old one looked a bit shabby. And I totally agree with you on just trying! You don’t get anywhere if you don’t try!

 5. Ik heb net heel veel blogposts van je gelezen/bekeken, omdat ik graag jurken voor mijzelf wil gaan maken. Meestal naai ik voor mn zoontjes. Maar bepaalde fotos komen mij zo bekend voor. Lijken heel erg op het huis/balkon van mn schoonzusje. Woon jij aan het spoor in een Friese stad?

  • Edit: net weer verder gelezen waar ik gisteravond gebleven was (ik lees je blog terug in de tijd). Heel veel inspiratie voor jurken inmiddels:) maar ik herken je parkeerplaats, balkon, hobbykamer (beneden naast de gang, woonkamer is boven?), ik denk dat je in dezelfde rij huizen als mn schoonzusje woont. 🙂 maar ik zie haar zo, dus vraag t wel even…

   • Haha ja ze herkennen jou! Je woont twee huizen verder of zo! En ze zeiden: we noemen haar altijd de ‘jessie buurvrouw’ omdat ze zich zo kleurrijk en vrolijk kleedt, net als jij! 🙂

   • Ik denk niet dat ze hun buren zo in de gaten houden. Je kleding valt gewoon op. Ik let ook niet zo op de omgeving van foto’s, ik let normaal altijd op de kleding. Maar gisteren viel mij het opeens op. Ze wonen trouwens op 114. Maar gaan verhuizen.

   • Nee dat zou ook wat zijn 😉 dat is echt twee deuren verderop inderdaad. Wij willen ook verhuizen, hopelijk gaat dat binnenkort ook gebeuren. Woon jij ook in lwd?

 6. Pingback: Top 5 en min 5 2015: hits & misses | IngeMaakt

 7. Hi Inge! Ik hoop dat je comments op oude blogposts nog leest! Ik heb sinds kort een naaimachine en ben me enthousiast aan het storten op het maken van héél veel rokjes 😀 Ben nu bezig met eentje van een heel dun, fijn stofje, en ik weet niet zo goed hoe ik het qua zoom moet aanpakken. Echter zie ik hier dat je het met een biaislint hebt gedaan, en ik vroeg me af of je hier wat meer over kunt vertellen? Overigens is je blog echt super inspirerend, ben echt jaloers op de mooie kleding die jij kunt maken 😀 Alvast bedankt!

  • Hoi Karin, heerlijk he, kleding maken? Wat leuk dat je zo enthousiast bezig bent! En bedankt voor je complimenten 🙂

   Een zoom met biaisband afwerken is heel simpel. Je legt je band met de goede kant op de goede kant van je rok. Dan stik je m vast op de onderste ‘vouw’ van het bandje. Vervolgens pers je hem omhoog met je strijkijzer en kun je je zoom stikken. Hier zie je er een paar plaatjes bij. Ik ben zelf nogal een beelddenker dus voor mij werkt dat beter 😉 succes!

   • Bedankt voor de uitleg! Mijn oma (ze is coupeuse geweest) kwam met de suggestie om het met een overlock steek te doen, dus ik ga beide technieken uitproberen op mijn proeflapje en kijken welke het beste valt. Dankjewel! 🙂

I'd love to hear your thoughts!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s