Sew it up: minder zwart, meer glitter

Als ze bij Sew it Up monthly met het thema ‘minder zwart, meer glitter’ komen, wat doe je dan? Iets in het zwart met glitter maken natuurlijk!

If Sew it Up monthly announces that ‘less black, more glitter’ is their theme for december, what do you do? Sew something in black with glitter ofcourse!

 

mbmg01

 

Voor dit rokje volgde ik de tutorial van MariaDenmark voor een ‘draped skirt’. Die wilde ik al een poos uitproberen maar ik vond steeds niet de juiste stof. Omdat het rokje min of meer gevoerd is met dezelfde stof als die aan de buitenkant, wilde ik graag een wat gladde tricot. Een paar jaar terug lagen die volop in de stoffenwinkel hier, maar nu zijn ze uiteraard nergens meer te vinden… Totdat ik deze stof zag liggen!

For this skirt I used MariaDenmark’s tutorial for a draped skirt. I’ve been wanting to try it for some time now but couldn’t find the right fabric. Because the skirt is self-lined I wanted to use a knit that’s a bit slippery. A few years ago my local fabric store had plenty of those, but ofcourse now they were nowhere to be found… untill I spotted this one!

 

mbmg03

 

Het lijkt zo best een ingenieus rokje maar het is eigenlijk heel simpel. Of tenminste, dat zou het moeten zijn! Het rokje zelf was geen probleem. Je naait een rechthoek stof van 1x je heupwijdte en 2x de gewenste lengte in een lange tube. Dat deel ging probleemloos, uiteraard. Ik had bedacht dat ik er een brede elastieken tailleband aan wilde maken in een tunnel. Eerst dacht ik: ik stik de rok dan aan de bovenkant vast, elastiek erin en dan eronder dichtnaaien. Wat ik vergat was dat de rok geen zoom heeft omdat je ‘m daar dubbel vouwt. Lang verhaal kort: ik probeerde een aantal verschillende manieren, niks lukte, en uiteindelijk werd ik chagerijnig en heb ik de rok gewoon aan het elastiek genaaid met de lockmachine, en vouw ik ‘m naar binnen als ik de rok aan heb.

It looks like quite the ingenious pattern but it is actually quite simple. At least, it should be! The skirt itself was not the problem. You just sew a rectangle of once your hip width and twice the desired length into a tube. But I wanted an elastic waistband in a casing. At first I thought I would just sew up the top of the skirt, add the elastic and close the tunnel with a seam. I kind of forgot that the skirt doesn’t have a hem, because that’s where you fold the tube to create the drape. Long story short: I tried some other methods, nothing would work, I lost my patience, got really cranky and just serged the skirt to the elastic. When worn I just fold the elastic to the inside.

Dat ziet er zo uit tijdens het dragen:

Which looks like this when worn:

 

mbmg07

 

En zo als ik ‘m niet aanheb:

And like this when not worn:

 

mbmg06

 

Je ziet zelfs nog een stukje stof van een eerdere (afgeknipte) poging tot aanzetten van het elastiek 🙂 niet mijn netste werk ooit, ahum!

You can even see a little piece of fabric from an earlier attempt of putting on the elastic that I just cut off 🙂 not my finest work ever, ahem!

 

mbmg Collage 

Gelukkig zit die gekke tailleband mooi verstopt onder mijn shirt. Als je nog eens een leuk, comfortabel rokje wilt dat weinig stof en weinig tijd nodig heeft (als je weet hoe je een elastieken tailleband moet maken that is) dan is Maria’s tutorial een aanrader!

Fortunately that stupid waistband is covered by my shirt. If you ever want to sew a nice, comfortable skirt that doesn’t require much fabric and time (if you know how to sew an elastic waistband that is) then I recommend Maria’s tutorial!

 

mbmg04

 

Inderdaad comfortabel, want het lijkt alsof het heel nauwsluitend is rond de knieën maar is het niet 🙂

Indeed, comfortable, because it looks like it’s tight around the knees, but it really isn’t 🙂

 

mbmg02

 

Het enige probleempje is dan nog dat de stof glitters afgeeft. Hoe (on)gepast is het om iemands interieur onder te glitteren als je op bezoek gaat? 🙂

The only issue is that this fabric leaves a trail of little glitters. How (in)appropriate is it to glitter on someones furniture when visiting? 🙂

Advertentie

10 thoughts on “Sew it up: minder zwart, meer glitter

I'd love to hear your thoughts!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s