Bra making, the sequel

Beha’s maken is verslavend! Misschien meer nog wel dan ‘gewoon’ kleding maken. Sinds de vorige post heb ik er al weer een flink aantal gemaakt. De één meer succesvol dan de ander. Er zijn zoveel dingen die invloed hebben op de pasvorm! Rek of geen rek, hoeveel rek. hoe stevig is je elastiek, wat is de goede spanning van de stof over de cup? Het blijft een beetje vallen en opstaan. Vandaag laat ik de wat minder geslaagde exemplaren zien, en later de goed geslaagde.

Bra making is addictive! Perhaps even more so than ‘regular’ garment sewing. Since the last post I’ve made a number of bras. One more of a succes than the other. There are so many things that influence the fit of a bra! Stretch or non-stretch fabric, how much stretch, how firm is the elastic, what’s the right amount of tension of the fabric that covers the cup? It’s still trial and error, really. Today I show you the less sucessful ones, and later on the ones I’m really happy with.

 

Makebra DL03

 

Makebra DL03 2

 

Eerst deze crème en roze Makebra DL03. Ik baal ontzettend dat deze niet mooi zit want  ik vind ‘m heel gaaf, de stof en de vlinder van kant. Er zijn twee dingen niet goed gegaan:

  • het elastiek aan de bovenkant van de cups zit niet goed. Ik denk dat ik niet genoeg naadtoeslag heb aangeknipt en dat daardoor de stof van de cup te strak wordt getrokken, waardoor het niet mooi aansluit als ik hem draag.
  • de cups zijn gemaakt van padding, een laagje fiberfill en vervolgens de stof. Ik heb de fiberfill te strak over de padding getrokken waardoor de padding bobbelt aan de binnenkant. Als ik ‘m draag dan zit er een bobbel padding tussen mijn borst en de beugel gevouwen. Dat zit niet heel lekker.

Ik twijfel of ik ‘m uit elkaar zal halen en beter in elkaar zetten. Dat is wel even een klusje maar ik vind het zo zonde van de mooie stof…

First this cream and pink Makebra DL03. I’m so sad this one didn’t turn out well because I love the fabric and the lace butterfly. There are two things that went wrong:

  • the elastic on the top of the cups doesn’t sit right. I think I cut a too small seam allowance and therefore the cup fabric pulls and it doesn’t look good when I wear it. 
  • the cups are made of padding, a layer of fiberfill/wadding and the fabric. The fiberfill is pulled too tightly over the padding, and so the padding doesn’t sit smooth when wearing the bra. It forms a bump between my b00b and the wire casing and that’s just not comfortable.

I’m contemplating taking this one apart and try to fix it. It will be a lot of work but this is such a waste of that pretty fabric…

 

MakeBra DL04 bordeaux

 

Makebra DL04 bordeau 3

 

Makebra DL04 bordeau 2

 

Dan deze bordeauxrode Makebra DL04. De eerste keer dat ik dit patroon probeerde. Hij is heel netjes gelukt, maar helaas te klein. Dat komt omdat ik een ander soort padding heb gebruikt. De eerste keer bestelde ik dat bij Kantje Boord, en daar zat wat rek in. Deze padding komt van Poetsie. Dat voelt en ziet er veel luxer uit, maar het rekt niet. Gevolg: samengeperste dames. Helaas. Ik haal hier denk ik de schouderbandjes, beugels en sluiting vanaf en dan gaat ‘ie in de vuilnisbak. De stof was een coupon van de stoffenwinkel hier, ik heb er nog genoeg van over om nog een beha van te maken, dus dit is een gevalletje jammer maar helaas.

Next is this burgundy Makebra DL04. The first time I made this pattern. It looks really neat, but it’s too small because I used a different kind of padding than in the other bras. I ran out of the one I ordered from Kantje Boord and that had some stretch. This time I ordered from Poetsie and although it feels nicer and looks more luxurious, it has no stretch. Ergo: quadboob. Sad face. I’ll take the straps, underwires and closure of this one and toss it. The fabric was a remnant from my local fabric shop and I have enough left to make another one, so all is not lost.

 

En dan, een twijfelgeval.

This one is still a case of doubt.

 

Makebra DL03 grijs

 

Ik wil deze eigenlijk helemaal niet in deze post zetten want hij is zo mooi. Hij past ook goed, en zit lekker. Maar: omdat ik de schulpranden van de kant aan zowel de bovenkant als de okselkant wilde heb ik de stof eronder eerst vastgenaaid aan de buitenkanten van de cup en vervolgens met de hand op het midden van de cup vastgenaaid. Vervolgens heb ik de cup van nepleer en kant erover heen vastgenaaid. Daardoor zijn de naden wat dik geworden.

I REALLY don’t want to put this one in this post because it turned out so pretty. It fits well and is comfortable. But: because I wanted the scallops of the lace on both the upper cup and the underarm part, I first sewed the fabric underneath to the top of the cup and then handstitched it to the middle of the cup. Then I sewed on the cup cover made from pleater and the lace. This made the seams too bulky.

 

Dat ziet er zo uit:  /  It looks like this:

 

Makebra DL03 grijs 2

 

Het zit bij de pijl niet mooi vlak zoals je ziet. Geen beha voor onder een t-shirt dus. Onder een jurk zou het in principe wel kunnen, maar omdat ik weet dat het zo zit word ik daar heel zelfbewust van… Booee! 😥

It’s not exactly smooth as you can see. Definately not a t-shirt bra. It should be fine under a dress, but because I know it’s not like it’s supposed to be I get really self-conscious… Booo! 😥

 

Met pijn in mijn hart dus, die laatste. Gelukkig zijn er ook een aantal beha’s echt goed gelukt en passen ze goed. In de volgende post 😉

Putting the last one in this category makes my heart ache a bit. Fortunately there also were more succesfull ones. Stay tuned for the next post 😉

 

 

 

 

5 thoughts on “Bra making, the sequel

  1. Wat mooi Inge dat je zelf je b.h.’s maakt. Heb je daarvoor een cursus gevolgd? Superknap! Zou ik dat ook nog kunnen leren?
    Groetjes Truus.

    • Ik heb een Craftsy cursus gedaan, van Beverly Johnson: http://www.craftsy.com/class/sewing-bras-construction-and-fit/4833 (even wachten tot ze een sale hebben 😉 ). Esther geeft ook wel lingerie cursussen, maar ik vind thuis aan de slag gemakkelijker. Het maken zelf is niet super moeilijk, het is even een precies werkje maar dat kun jij wel. De goede maat en pasvorm vinden is denk ik lastiger dan de hele beha maken, en je weet pas hoe hij past als ‘ie helemaal af is. Dat is soms wel frustrerend! Kortom: ik denk zeker dat je het kan en pas op want het is verslavend 😉

  2. Pingback: Better bras | IngeMaakt

I'd love to hear your thoughts!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s