Adventures in bra making part 2

Na het succes met de DL01 besloot ik om de Maya bra van AFI nogmaals te proberen, maar dit keer in dezelfde maat als de DL01: 75C. Ik had nog een stuk zwarte badpakstof liggen, het leek me dat dat ook best geschikt is voor een beha. Ook had ik nog een stuk witte rekbare kant liggen, wat er mooi mee combineerde.

After the succesful DL01 I decided to give AFI’s Maya bra another try, but this time in the same size I used for the DL01: 75C. I had some black swimsuit fabric and figured that would also be suitable for a bra. I also had some white stretch lace which would look nice with the black fabric.

 

-Maya bra 2

 

De ook hier niet afgewerkte beugelband geeft het al weg: ook deze past niet. Te klein dit keer. Vervelend, maar ook van dit exemplaar leerde ik weer: de band aanpassen voor het gebruik van kant.

The unfinished wire casing probably gives it away: this one doesn’t fit either: it’s too small. Annoying, but making this one did teach me a new skill: adjusting the band for a scalloped lace. So all is not lost.

 

Vervolgens duurde het een paar weken voordat ik weer een beha maakte. Al dat werk en maar één draagbaar exemplaar, dat haalde de lol er wel een beetje vanaf. Vorige week waren we op vakantie in Engeland en daar kocht ik een stofje waarvan ik meteen wist dat ik er een beha van wilde maken, en dat deed het vuur weer oplaaien. Ik besloot om nogmaals een Makebra patroon te gebruiken, dit keer de DL03.

Then there was no bra making for a few weeks. Al that work and only one wearable bra, no fun in that. Last week we took a trip to the UK and I bought a fabric that I immediately imagined as a bra, and that reignited the bra making fire. I decided to use another Makebra pattern, the DL03.

 

Makebra DL03

 

Ik vind ‘m zó gaaf geworden, met dat stukje nepleer tussen de cups. De beugelband moest ik aan de binnenkant met de hand vastzetten want mijn naaimachine wou die absoluut niet voor de tweede keer doorstikken, maar dat had ik er voor over 🙂 De pasvorm is ook erg goed, en hij geeft een mooie ronde vorm. Ik gebruikte de band van de DL01 omdat ik die al aangepast had, en de vorm van de cups hetzelfde is.

Overigens is deze beha gevoerd met padding en tussen de padding en de stof van de cups zit ook nog een laagje fiberfill. Dat deed ik omdat mijn andere, gekochte beha’s allemaal een voorgevormde cup hebben. Dat geeft een bepaalde vorm en op die vorm is mijn basispatroon voor jurken getekend. Al mijn jurken zijn dus voor die vorm gemaakt. Omdat ik mijn zelfgemaakte beha’s  graag aan wil kunnen met mijn zelfgemaakte jurken zonder dat de figuurnaden ineens op rare plekken zitten, probeer ik zo goed mogelijk de vorm van mijn gekochte beha’s na te maken.

I think this one looks really cool, with the little pleather patch at the bridge. As my machine just wouldn’t do the second row of topstitching there I had to sew the wire channel to the inside of the bridge by hand. I love how this bra fits. It gives a nice rounded shape. I used the band pattern of the DL01 since that one was already adjusted for fit and the shape of the cups in the band is the same.

This bra is lined with cut-and-sew foam and between the foam and the cup fabric there is a layer of fiberfill. I did this because my store-bought bras have pre formed cups and they have a certain shape. My basic dress bodice is drafted for that shape, and all of my dresses are fitted on that shape. I want to be able to wear my handmade bras with my handmade dresses without the darts looking al weird, so I’m trying to recreate the shape of my store-bought bras.

Ja, toen had ik de smaak weer te pakken en kwam er nog eentje:

So I was on a roll and made another one:

 

Makebra DL03 rood

 

Dit keer met het nepleer in de cups. De beugels die ik heb waren aan de korte kant voor dit patroon (gelukkig had ik nog een langer paar voor het grijze exemplaar) en daarom verlaagde ik de middenvoor een centimeter. Ook knipte ik aan de bovenkant naadtoeslag zodat ik het elastiek kon omslaan en doorstikken in plaats van omvouwelastiek te gebruiken. Dat ziet er net een beetje chiquer uit. Ik heb de bovenkant van de ene cup wel een beetje opgerekt bij het stikken van het elastiek maar dat zie je gelukkig amper als ik ‘m draag.

This time with the pleather in the cups. The wires I had were a tad short for this pattern (fortunately I had one longer pair for the grey version) and so I lowered the center front by a centimetre. This time I also added seam allowance to the upper side of the band and the cup so I could use picot elastic instead of fold over. I think it looks better. I did stretch one cup a bit as I sewed on the elastic but that’s hardly visible when I wear it.

 

Dus. Nu heb ik twee beha’s die goed passen en lekker zitten, en een donkerbruin vermoeden dat er nog meer gaan volgen… Al met al was het even een lastige start maar ik ben blij dat ik weer wat nieuws heb geleerd. Dat deed me wel denken aan wat er allemaal nog te leren valt in het naaien. Ik zou bijvoorbeeld nog wel eens willen leren hoe je het perfecte colbertje maakt. Niet dat ik vaak colberts draag, maar op één of andere manier ben ik ervan overtuigd dat dat verandert zodra ik de perfecte heb gemaakt. Wat zou jij nog wel willen leren, qua naaien?

So, now I have two bras that fit well and are comfortable. I have a sneaking suspicion more will follow… It was a bit of a difficult start but I’m happy I learned a new skill. It did got me thinking about what else there is to learn when it comes to sewing. For example, I would like to learn how to make the perfect suit jacket. Not that I wear those, like ever, but somehow I’m sure I will once I made the perfect one. What would you want to learn when it comes to sewing?

 

oops...

oops…

 

24 thoughts on “Adventures in bra making part 2

 1. I’m feeling inspired! I enjoy bra making when I’m in the mood, but when I’m not, I dread it. Need some new bras though, so it’s time to get excited! 😉 Your two new bras look totally badass, which is rare in a bra!

  • Yay! I think the mood thing goes for all things sewing. In the beginning of the year I made lots of t-shirts but when I think of sewing a t-shirt now I feel incredibly meh 😄 pretty sure the pleather adds to the badassness, and I really like it. Those skirt leftovers really are the gift tfat keeps on giving!

 2. Oooh, dat ziet er goed uit!

  Ik ben ook net begonnen met het maken van (vintage) lingerie. Is wel anders dan wat men tegenwoordig draagt. Maar wel erg leuk 🙂

  Ik zou nog wel leren draperen. En meer couturetechnieken willen leren.

  • Thanks! Ben ook benieuwd naar jouw vintage lingerie, wil het een beetje lukken allemaal? Draperen lijkt me ook gaaf, maar ook moeilijk (en lastig in je eentje voor jezelf, tenzij je een paspop hebt die precies op maat is..)

 3. Oh wow! These look brilliant, and I admire your patience with getting the perfect fit. I’m so tempted to try bra making, but the sewing list is long enough!!

  • Thanks Lynne! It did take a lot of patience 😒 but I’m happy I persevered! The thing is that you can’t try for fit untill it’s all done. Quite annoying actually but it does give lots of practice.

 4. Fantastisch Inge die zelfgemaakte bra …, zou ik best ook nog eens willen doen … zou ik dat zelf kunnen voor een grotere maat?
  petje af voor jou prachtige naaiwerk!

  • Jazeker! Ik denk juist ook voor grote maten, dan kun je zulk stevig materiaal gebruiken als je wilt. Ik kan je de craftsy cursus echt aanraden, maar zou m wel in de aanbieding kopen. Ze hebben heel vaak aanbiedingen dus daar hoef je vast niet heel lang op te wachten.

 5. Wat onwijs goed! En wat leuk, dat lerige, misschien steel ik dat idee wel 😉 Want ik ben ook sinds een paar maanden weer een beginner, ook door Beverly’s cursussen, wat zijn ze leuk he? Ik heb inmiddels zes (!) beha’s gemaakt, ook de classic, omdat de craftsy workshop geweldige tips bevatten voor pasvorm en voor designaanpassingen (compleet hertekend zeg maar). Ik heb nu eindelijk een Classic die past, er zijn nog wel wat verbeteringen nodig, maar ik draag m toch met plezier. En een bijna passende Rebecca van Sewy waarvan ik weet wat te veranderen om m passend te krijgen. Wat heerlijk om t uiteindelijk voor elkaar te krijgen he? Ik heb Kantjeboord al leeggekocht 😊

  • Ik zag het, op het forum van zelf lingerie maken, jouw beha’s zien er ook mooi uit! Ja ik heb eerst ook een flink aantal gemaakt voordat ik eentje ontdekte met de (voor mij) perfecte pasvorm. Nu durf ik bijna geen ander patroon meer te proberen, haha. Het is voor mijn bankrekening maar goed dat ik niet bij Kantje Boord in de buurt woon, maar de internetbestellingen tikken al aardig aan inmiddels. Ach, wie weet komt er nog eens een derde wereldoorlog, dan kunnen wij in ieder geval nog voor járen beha’s maken (en jurken, en t-shirts, etc… 😀 )

   • Wat een hoopgevende gedachte 😂 Ik kan geloof ik de hele familie jarenlang voorzien van verse kledij, al heb ik toch maar liever gewoon een gigavoorraad stoffen, fournituren, kantjes, bandjes, …

 6. Pingback: Bra making, the sequel | IngeMaakt

 7. Pingback: Maya bra | IngeMaakt

  • Beide 🙂 ik heb de Craftsy cursussen van Beverly Johnson gedaan, die zijn makkelijk te volgen en het grote voordeel tov een ‘echte’ cursus vind ik dat je het gewoon thuis kan doen, als het jou uitkomt, en lekker in je pyjama :€

I'd love to hear your thoughts!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s