Kirsten Kimono Tee dresses

Herken je dat, dat je sommige kledingstukken maakt omdat je ze wilt maken, en andere omdat je ze wilt dragen? Deze jurkjes vallen voor mij in de laatste categorie. Het kwam de laatste paar weken al een paar keer voor dat ik ’s ochtends dacht ‘als ik toch eens een lekker flutterig viscosetricot jurkje had, dan was dat toch ideaal geweest voor vandaag’. Maar ik had eigenlijk totaal geen zin om er eentje te maken. Ik had wel stoffen in voorraad (uiteraard 😎) maar wist niet zo goed welk patroon ik wilde gebruiken, had geen zin om die dunne stofjes te knippen enzovoorts.

Tot afgelopen woensdag, de eerste dag van mijn vakantie (hoera!). Toen dacht ik nogmaals aan die jurkjes, en hoe fijn die zouden zijn voor de vakantie. Ik lag nog lekker in bed met een bakje koffie en de laptop, en ik keek op de H&M site of ze daar misschien leuke jurkjes hadden. En opeens was daar de inspiratie: ik had nog een half in elkaar geplakt exemplaar van de Kirsten Kimono tee van MariaDenmark liggen. Ooit begonnen aan elkaar te plakken omdat ik dacht dat ik een ander patroon van haar geprint had (lekker snugger). Er moesten nog welgeteld 3 A4tjes geplakt worden. Dat kon ik nog wel opbrengen. Ik knipte een maat M, uitlopend naar een L op de heupen zodat het daar niet te strak zou zitten, en verlengde het patroon met 27,5 centimeter. De zijnaden verbreedde ik bij de zoom aan beide kanten nog met 2 centimeter voor een beetje flair in de rokjes en ik voegde een middenachternaad toe.

 

 

Do you recognize this: some clothes you make because you want to make them, and some because you want to wear them. These dresses fal in the latter category. The last few weeks I have noticed that my wardrobe could use a few loose-ish fit viscose knit dresses, but I didn’t feel like making them. I did have some fabric stashed (ofcourse 😎) but didn’t know what pattern I wanted to use, didn’t feel like cutting those fluttery fabrics etcetera.

Untill last wednesday, the first day of vacation (yay!). I was thinking about those dresses again, in bed with some coffee and my laptop. I was browsing the H&M website to see if there were dresses that would fit the bill and suddenly I knew what to do. I had a half put together pattern of the Kirsten Kimono tee by MariaDenmark laying around, which I started taping together because I thought I had printed out another one of her patterns (how clever, ahem). There were only 3 A4’s to go so nothing I coulnd’t handle. I cut a size M and graded to an L at the hips for a casual fit. Then I lenghtened the pattern bij 27,5 centimetres and added 2 cm of width to the side seams at the hem for a little bit of flair. I also added a CB seam.

 

 

Het eerste exemplaar is van een zwarte viscose tricot met donkeroranje stipjes, ik geloof dat ik die ooit eens als couponnetje heb gekocht ergens. Jaren geleden al. Deep stash hier beste mensen! De mouwtjes zijn afgewerkt met een bies, afgekeken van de Odette uit de La Maison Victor (ook een kandidaat als patroon voor deze jurkjes maar de Kirsten Kimono tee is wat getailleerder). Alles is verder met de lockmachine genaaid behalve de zoom, die deed ik met de cover.

The first one is in a black viscose jersey with dark orange dots, which I probably bought somewhere as a remnant years ago. Deep stash baby! The sleeves are finished with a band, inspired by the Odette top from La Maison Victor (which was also a contestant as a pattern, but this one has more waist shaping, which I preferred). Everything is sewn on the overlocker except for the hem, which is coverstitched.

 

 

 

De achterkant lijkt een beetje raar, maar dat komt omdat ik ‘m op de fiets aan had gehad 🙂

The back side looks a little wonky but that’s because I wore it while riding my bike 🙂

 

Vervolgens ging ik aan de slag met het volgende stofje: een hele zachte zwart-witte tricot. Volgens mij ook viscose, maar hij valt wat anders dan de eerste. Minder rek in de lengte en hij ‘plakt’ wat meer. Daarom moest ik deze een flink innemen op de rug. Laat ik daar nou precies die middenachternaad voor hebben toegevoegd 😁

Up next was another knit, this time in black and white dots. Probably viscose as well but this one has a different hand: less lengthwise stretch and it clings more. I had to take it in quite a lot at the CB for it to hang well. But hey, that’s why I added the CB seam 😁

 

 

 

 

Toen waren de stofjes die ik in mijn hoofd had op, maar mijn naai-zin nog niet, en dus dook ik nogmaals in mijn voorraad. Ik trok er nog een stofje met gele bloemen uit, dat ik ook gekocht had om er een maxi-rok mee te maken, maar nadat ik er ook eentje voor mijn schoonzusje had gemaakt was er te weinig stof over. Voor dit jurkje was er net genoeg als ik het een beetje korter maakte. Na het knippen bleek dat er nog genoeg stof over was om een band voor de zoom te maken, mits ik die in de lengterichting van de stof knipte. De rek zat gelukkig ook in de lengte dus dat kon prima.

Then the fabrics I had in mind were finished, but I had the energy to make another dress. So I went to my stash and took out another viscose knit, with yellow flowers. I had bought this last year to make it into a maxi skirt, but after I had made one for my sister-in-law, there wasn’t enough fabric left. There was juuust enough for this dress if I shortened the hem a bit. After cutting it turned out that I could also cut a hem band, when cutting it lengthwise. Luckily the fabric has enough lenghtwise stretch to make that work.

 

 

 

 

Nu ben ik dus helemaal klaar voor de vakantie! Deze jurkjes en een paar lange onderbroeken is alles wat ik nodig heb, haha. Ik ben wel benieuwd, maak jij ook onderscheid tussen dingen die je wilt maken en dingen die je wilt dragen maar niet per sé zin hebt om te maken?

So now I’m ready for the holidays! These dresses and a couple of long underpants are all I need, haha. I’m curious, do you make the distinction between things you want to make and things you want to wear, but not neccesarily like making?

Advertentie

12 thoughts on “Kirsten Kimono Tee dresses

 1. Love all your iterations, they look comfortable and stylish, plus, you know, out of stash which makes everything better. Nice save with adding the gen band for length. I do make distinctions between what I want to make versus what I want to wear but I am getting better about focusing on the to-wear. I am still getting the basics of sewing and fitting down, but I am finding MASSIVE joy in wearing handmade clothes to my office. I even ventured in to making pants this year and am quite pleased with my results. No one has asked me if I made my clothes ( except those other handy people who also make things… and no one so far has suggested I stop, so there is that good feedback). I have to work on staying focused to keep my want-to -sew list short, and the works in process, do I don’t get overwhelmed and kinda shut down. I am easily distracted by new and shiny. I am trying to invest the time , as you did, deciding what I need and how I want that to function before I start. That has made giant improvements in how I feel about the outcomes. But sometimes I just want to sit in front of my machine and make…and techniques I need to learn before I do tackle a new item: welt pockets for instance. I am enjoying this journey of self discovery and skill building. Thanks so much for sharing!

  • Thank you! Yes, out of stash is always a plus right? Wearing your handmade clothes is such a confidence boost!! I know what you mean needing to keep the to-do list short. It’s so easy to get overwhelmed!

 2. I don’t make the distinction, I usually only sew things I plan to wear frequently. I do like dreaming about pretty cocktail dresses and ballgowns, but just like I don’t buy many of those because I am not a Royal invited to every reception and ball in town, I don’t sew them either. Sometimes that makes me a bit sad, but having a closet full of beautiful dresses I never wear and H&M on the What-I-actually-wear side would make me even more sad. Though I confess, if a project is so basic and boring, say a black T-Shirt, I just buy it.

  • That is true! On the other side, if I didn’t like sewing colourfull dresses, my day to day dressing style would probably still be mostly black and dark blue items and I’m glad I got past that. But there is a line, obviously 🙂

  • Ik weet niet of dat er echt mee te maken heeft, dit is natuurlijk ook niet echt een moeilijk patroon 😉 ik denk meer dat deze stof zo rottig knippen/snijden is, maar ja, met die paar patroondelen zou dat eigenlijk ook niet echt uit moeten maken. Zin is een raar iets, haha!

 3. Leuke jurkjes! Vooral de eerste is helemaal mijn smaak.
  Ik maak dat onderscheid ook. En als ik dan iets maak omdat ik dat wil dragen, draag ik het zo vaak dat ik mij afvraag waarom ik niet vaker zo praktisch naai…. maar ja, ik heb nog steeds maar 4 zelf gemaakte onderbroeken die super fijn zitten.

 4. I’ve been on a woven make almost all year because I wanted to perfect my fitting – and I had a BUNCH of total fails which was totally depressing and threatened to derail my sewing excitement to be honest but finally I had a total success – for fit, for pattern and fabric LOVE IT. Now I feel released to return to knits for a while and I love your dresses! Just the kind of thing I wear a lot but before I step back into the knit realm I’m going to make a couple of bags just because I haven’t made bags in 40 years 🙂 I’m making the Stowe bag by Grainline. I actually have a fantasy of making one in a soft buttery leather just for fun 🙂 My sewing is a combo of what I love to wear and make. If I don’t like making it I won’t do a great job but I’m not going to spend great gulps of time making something I would never wear either 🙂

I'd love to hear your thoughts!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s