Full gathered skirt and some questions

Gister nog ‘in progress’ en vandaag al klaar,  buiten gedragen, gefotografeerd én nu geblogd. Dat is toch wel een teken van een geslaagd project!

‘In progress’ yesterday, and finished, worn outside, photographed ánd blogged today. That must be a sign of succes!

fgs4.jpg

Na de Ceylon en de Cambie was het wel weer eens tijd om een rokje te maken. Een ‘full gathered skirt’ dit keer. Omdat ik die zo leuk vind, en er nog niet echt een geslaagd exemplaar van had gemaakt. Ja, deze, maar die is een beetje te groot geworden en daardoor zit ‘ie niet meer zo mooi. Maar ook, omdat ik er een klein plannetje voor heb…

After Ceylon and Cambie it was time for another skirt. A full gathered one, because I really like those, and I hadn’t made one that I was satisfied with yet. I did make this one, but it’s gotten a bit too big and doesn’t fit that good anymore. And also because I have a little plan…

fgs Collage

Een hele poos terug vertelde ik al dat ik op mijn werk (bij een woningcorporatie) een tijdelijk contract heb en dat dat door bezuinigingen niet wordt verlengd. Gelukkig loopt het nog tot 31 december dus ik heb nog genoeg tijd om een nieuwe baan te zoeken, maar gezien de economische toestand en het feit dat zowat alle woningcorporaties aan het reorganiseren zijn geslagen, kan het zomaar eens zijn dat een nieuwe baan wat langer op zich laat wachten.

Nu heb ik er wel heel veel vertrouwen in dat ik wel weer wat vind, maar je weet het nooit zeker. Wat ik wél zeker weet, is dat ik niet thuis op de bank wil komen te zitten zonder iets te doen. En aangezien je geen vrijwilligerswerk mag doen als je in de WW zit (wat echt belachelijk is), moest ik iets anders verzinnen. Je voelt hem vast al aankomen: ik ga kijken of ik kleding (meer specifiek rokjes) kan gaan maken om te verkopen.

fgs3.jpg

Some time ago I talked about the fact that my job will end at the end of the year, due to economic cutbacks. It will not end untill the 31st of december so there is still lots of time to find a new job, but with the economic situation and the fact that almost all companies in the field I’m working in (social housing) are reorganising, it might as well take longer to find a new job.

I’m quite confident that I will find a new job eventually, but I don’t know how long it will take to find one. One thing I do know, is that I don’t want to be unemployed with nothing to do. And when you get unemployment money, you are not allowed to do volunteer work (which is ridiculous!), so I had to come up with something else. You’ll probably feel it coming by now: I’m going to see if it’s possible to start selling me-made clothes, or more specifically skirts.

fgs9

Full gathered skirts.

Want die flatteren zo lekker en ze kunnen netjes zijn, of frivool, en van alles ertussenin.

Because they are flattering, and can give you a smart look, or a more frivolous one, and everything in between.

fgs8

En je kunt er goed in dansen.

They’re great for dancing too.

Dus ik ben momenteel ook bezig met een soort businessplan. Maar dat is nog best lastig. De twee grootste vragen die ik momenteel heb zijn

1. Hoe kom ik aan klanten, en

2. Hoe bepaal ik de prijs?

So at the moment I’m working on some kind of business plan. But that’s not so easy. My two main questions at the moment are:

1. How do I get customers, and

2. How do I establish the price?

fgs2.jpg

Uiteraard heb ik deze vragen ook al aan Google gesteld, maar ik vraag ze toch liever aan echte mensen 🙂 Dus mocht je mij kunnen helpen met het beantwoorden van bovenstaande vragen, dan zou ik dat heel erg op prijs stellen!

Ofcourse I asked Google these questions too, but I much rather get answers from real people 🙂 So if you could tell me anything about these topics, I would very much appreciate it!

Advertentie

18 thoughts on “Full gathered skirt and some questions

 1. Oh grappig, Ik ben een paar jaar geleden met een soortgelijk idee bezig geweest. Ook rokjes maken, maar is er nooit van gekomen door alle sores.

  Je zou een webshop via Etsy kunnen doen of misschien via marktplaats.

  Prijs bepalen is het moeilijkst. Vooral als het rendabel moet zijn dan zit je al gauw aan hoge kant qua prijs. Wat wil je eraan overhouden? Volwaardig inkomen/uurloon of een extraatje? Dat maakt wel verschil denk ik.

  Je moet kijken wat je aan materiaal kwijt bent, hoeveel uren je erin steekt, energie, afschrijving apparatuur, BTW, belastingen etc. Je hebt wel van die excel schema’s op internet waar je al je kosten moet vermelden en dan rolt er een prijs uit. Ik kan nog wel even kijken of ik nog ergens zo’n schema op de pc heb rondzwerven als je wilt.

  • Hee, wat toevallig! Ik ben inderdaad een beetje aan het worstelen met de prijs, wat reken ik mee, en is het dan nog wel betaalbaar? Had jij toen al een ‘echt’ plan gemaakt? En kon dat een beetje uit? Ik wil er niet rijk van worden, maar gewoon voor de leuk ernaast.

 2. Niet simpel zo’n prijsbepalening… Ik doe het zo: Je moet enerzijds kijken naar materiaalkostprijs en anderzijds naar uurprijs. Hoe lang werk je aan een rokje? Maak je ze persoonlijk op maat of volgens een specifiek matensysteem?
  Hoeveel wil je eraan overhouden?
  Moet je belastingen aanrekenen (in België heet dat BTW, 21% op kleding, die je moet doorstorten aan de staat, maar waardoor je ook kan BTW aftrekken als je materialen aankoopt)
  Vergeet niet onderhoud van je machine, aankoop van draad, elektriciteit in bepaalde maten enz… mee te rekenen!
  Bij Etsy zijn er geloof ik ook bepaalde kosten bij elk verkocht item die je aan hen moet betalen.
  Deze post: http://www.victorypatterns.com/blog/2013/03/make-your-living-with-etsy/ is een hele video over hoe je met Etsy geld kan verdienen!

  • Dank je wel Hanne, voor je uitgebreide reactie! BTW, daar had ik nog geen rekening mee gehouden, zo zie je maar dat ik écht nog in de ‘idee-fase’ zit. Er moet nog heel wat geschaafd worden aan mijn plan. Maar dat geeft niet, komt wel.

 3. Wat een mooi rokje! Staat erg mooi en lief, vooral met die schoentjes. Van een eigen zaak opzetten weet ik zelf niks, ik herinnerde me alleen een link die ik ergens vond. Misschien heb je er iets aan http://www.fashion-incubator.com/archive/how-to-build-a-20-million-dollar-company-with-facebook/ En van wat ik hoorde van iemand die via Etsy verkoopt, is dat je via de Etsy community daar ook over kan schrijven/lezen met andere verkopers. Veel succes in ieder geval!

  • Dank je wel! Ik had Etsy inmiddels ook ontdekt. Het informatiegedeelte zeg maar 🙂 Daar heb ik ook al het een en ander rondgeneusd. Heb nu wel een idee hoe ik het ga doen, maar laat het ook maar even bezinken. Niet alles tegelijk, dat is misschien wel het belangrijkste. Het heeft tenslotte geen haast!

 4. Your skirt is gorgeous. Good luck with your plan to sell skirts! I would like to start my own business one day as well. I don’t have too much advice for you, but can recommend taking a fashion design or patternmaking course as they often include things like cost and time breakdown.

 5. Pingback: Another full gathered skirt | IngeMaakt

 6. It’s kind of a crazy coincidence that you are doing this too, because I have been talking about doing the same thing on my blog for months. Personally, I am about to start my own Etsy site selling lots of handmade clothes, including full skirts. I have been getting sample skirts made, and then I am going to custom make them for people. It has been in the works for a long time, but will probably open next month if all goes well. Are you thinking about selling through Etsy, or building your own web page? Feel free to message me if you want to know how I have been setting up for my shop, including pricing. I’d be happy to share what I have been learning! Good luck!

  • Hi Nikki, I saw the clothes you made for your shop – they look awesome! I’ll send you an e-mail later on because I’m quite curious how you have been setting up everything! For me it’s a slow process and I’m now thinking everyhing through. It really is a back up plan so that I have something to do if I can’t find a new job before january 🙂

 7. Deze combi van rok en shirt staat je echt prachtig! 🙂
  Wat absurd dat je geen vrijwilligerswerk mag doen in de WW, zijn ze zeker bang dat je niet hard genoeg meer solliciteert? Stom :-/ en onlogisch, want vrijwilligerswerk kan best tot contacten leiden etc. Controleren ze erop of je vrijwilligerswerk doet, denk je?

  Qua rokjes maken, een leuk idee en er is ook zeker een markt voor denk ik! Het moeilijkste, als je eenmaal de prijs etc hebt bepaald, lijkt me toch klanttevredenheid. Als iets handgemaakt is, verwachten de mensen helaas meer flexibiliteit etc. Maar het lijkt me toch dat 60euro min. wel moet kunnen? Bij de goedkopere kledingwinkels betaal je in de volprijs ook wel tegen de 40-50euro voor een rokje volgens mij? Succes! 🙂

  • Ja stom he? Het gaat erom dat je beschikbaar moet zijn voor de arbeidsmarkt. Dat snap ik nog wel, maar daar kun je toch afspraken over maken? En thuis op de bank zitten lijkt mij idd niet sneller tot een baan te leiden dan ergens onder de mensen zijn, iets nuttigs doen en werken aan je netwerk.

I'd love to hear your thoughts!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s