Amazing Discovery Dress

Volgens mij zijn ze al een poosje ‘in’, de skater jurken. Ik vond het eerst maar raar, ik had nog nooit een skater in een jurkje gezien. Totdat ik laatst op nu.nl keek en daar een foto van een figuurschaatsster zag, in een jurkje met een vergelijkbare vorm. Duh, de skater dress heeft niks met skateboarden te maken 😀

I believe they have been fashionable for a while now, the skater dresses. I always thought it to be a bit weird, because I had never seen a skater in a dress. But when I saw a picture of a  figure skater in a dress with a similar shape, it hit me: skater dresses have nothing to do with skateboarding. Duh! 😀

image

Ik ben geen skateboarder, ook geen figuurschaatser, maar ik heb inmiddels wél een skater jurk. Een Lady Skater zelfs, patroon van KitschyCoo.

I am not a skateboard rider, nor a figure skater, but I do have a skater dress now. A Lady Skater dress even, a pattern from KitschyCoo.

image

Het is een tricot jurkje. Lang geleden dat ik daar één van heb gemaakt! In tegenstelling tot wat veel gedacht wordt is tricot helemaal niet ‘eng’ of ingewikkeld om mee te werken. En helemaal niet als je zo’n lekker zachte viscosemix als ik gebruikt. Ik had alleen altijd problemen met de pasvorm. Ja, dat klinkt raar, ik weet het, het zou zo makkelijk kunnen zijn aangezien tricot rekt! Op een of andere manier zat het nooit zoals ik het wou, en dan met name bij de schouders. Maar een poosje geleden deed ik een ‘amazing discovery’ (Mike! It’s amazing!), namelijk dat je de schouders ook gewoon een (of meer) maten kleiner kunt maken. En dat, samen met dit leuke stofje dat ik al 2 jaar had liggen, inspireerde me om maar weer eens een poging te wagen.

Gelukkig.

image

This is a knit dress. It’s been quite a while since I made one of those. A lot of people seem to think that sewing with knit fabric is scary, or fiddly. It really is not, especially if you use a nice and soft knit like this viscose (or rayon) lycra one. The thing I struggle with using knit fabrics is the fit. I know how weird that sounds, it could be so easy since they stretch and have a forgiving nature! But somehow I couldn’t get it right, especially in the shoulder/armscye area. But a while ago I did this amazing discovery (Mike! it’s amazing!) that I could just use one (or more) size smaller for that area. So that, along with this pretty fabric that I had in my stash for over 2 years, made me decide to give it another try.

Fortunately!

image

Want kijk hoe mooi deze zit 🙂 En: zelfs bovenaan het achterpand. Hoera! Dit is een maat 3, met maat 2 schouders en armsgaten. Het enige dat niet helemaal is zoals het moet is dat het bovenlijf wat te lang is. Maar dat was snel gefixt bij het volgende exemplaar. Want zei ik dat ik één skater jurkje had? Dat klopt niet, het zijn er inmiddels al twee 🙂

Because look how well this one fits! Even at the back of the neck. Hurray! I made a size 3, graded to a size 2 from the armpit up. The only thing that needs to be adjusted is the length of the bodice. But that was easy to fix on the next one. Wait, did I say I now have one skater dress? That’s not true, I already made a second one 🙂

image

Want toen ik dit mooie stofje zag liggen op de markt, ja toen moest ik die natuurlijk meenemen. Thuisgekomen zag ik waarom mijn oog er meteen op viel, het is dezelfde stof als die Lelie gebruikte voor haar prachtige Renfrew jurk!

Because when I saw this fabulous fabric at the market stall I knew it had to come home with me. And when I got there, I realised why it had caught my eye immediately: it’s the same fabric Lelie used for her gorgeous Renfrew dress!

image

Dus, stay tuned voor meer! In de tussentijd heb ik nog wel een vraagje. Aangezien ik me heel lang niet zo op de tricot stofjes gericht heb, heb ik geen idee waar ik leuke kan kopen. Dus: waar koop jij je toffe tricots?

So, stay tuned for more! Meanwhile, a quick question. Since my focus hasn’t been on knit fabrics, I don’t really know good sources. So: where do you buy your knits?

29 thoughts on “Amazing Discovery Dress

 1. It looks so cute! Great fit! I found the Lady Skater pattern a strange fit – I think a size down would have helped me too! The shoulders were too wide on me, and the waist way too low. That green wall really makes your hair look awesome, btw – You should wear that colour!

  • thanks Gillian! I have been cutting smaller sizes for te shoulders for a while now and it works miraculously well for the fit. Maybe you can try this one again, I think it’ll look great on you!!

 2. Ik was ook heel lang verward over de naam van deze jurk!! Hij is mooi geworden trouwens, en wat fijn dat je een truc hebt gevonden voor de pasvorm!

 3. Bedankt om het mysterie rond de skater dress op te lossen voor mij. Ik was mij ook al heel lang aan het afvragen waar die naam toch vandaan kwam. Jeej! Het mysterie is opgelost :). Tips voor leuke tricot heb ik niet echt, ik koop de mijne op stoffen spektakel maar ik vind er ook niet snel naar mijn zin.

  • Haha ja ik heb het me ook echt best lang afgevraagd, voelde me al een beetje dom. Lastig he, leuke tricots vinden! Ze zijn of vaak kinderachtig, of ouwelijk heb ik het idee. Of gewoon heel lelijk 🙂

 4. Hi Inge. Loooove this dress. The colours really pop. I have a few of these dresses, actually wearing one at moment!! I have a navy with white polka dots which I never wear. I don’t like wearing white!! So your dress has inspired me to get some dye and see how it turns out. I have picked up some nice knits from the market stall in Oud-Beijerland, south of Rotterdam when we are visiting in-laws. Your market stall sounds similar. Online I buy knits from tissu & minerva crafts (UK).

  • thanks Maeve! I hope it works, dyeing your dress! Such a shame to have made a pretty dress and not wear it. Navy and white dots does sound good to me but I’m also not a big fan of wearing white so I get your point 🙂

 5. It’s gorgeous. You have inspired me:). Re websites, Tilly published a load of different sites on her blog for buying knits
  http://www.tillyandthebuttons.com/2014/02/where-to-buy-knit-fabric.html

  A lot of them are in the UK, but at least that means no tax, right? i bought some ponti and some cotton jersey from Tissu, one of her links – great prices and fast shpping that wasn’t too bad – registered too.

  I think that a lot of the problems we find are in using the wrong knit materials for the pattern – or not taking into account the amount of stretch. If you use very stretchy viscose knits they are lovely and drapey but too heavy for some patterns whilst a cotton jersey like tshirt will have much less stretch. Some patterns will tell you to use a fabric with little stretch, but patterns tend to not say things like that. Also, there’s a lot of confusion in terms. Like some people refer to 2 way stretch meaning it will stretch from side to side, whilst others will use the term for a fabric that also stretches upwards. Others will refer to the latter as 4-way stretch. There’s a dress I made from Vogue patterns that specifies 4way stretch , someone on pattern review made it in 2way stretch – a cotton jersey, I think – and had to take off the sleeves as it was uncomfortable. I made it in 4way and it’s comfy.

  You really have to look at all the fabrics listed. I amde this
  http://www.sewessential.co.uk/Search.asp?SearchString=new+look++6098&x=20&y=5 in a stretchy viscose and it totally didn’t work. I thought that theey used 2way stretch the way I do – both ways. Everything was too low or too long! Hopeless. You need to look at others listed and go from there.

  I like the Skater dress as she tells you to put clear elastic in the waistband which should stop sagging.,,,

  • Thank you so much for al this information Francesca! Indeed al those different types of stretch and fabric content, it’s a bit confusing sometimes. I wanted to make t-shirts like the ones I buy, and used viscose knit instead of cotton and it was all wrong. Learned my lesson there 🙂 I’ll have a look at the websites you recommended, thanks again!

 6. Ohhh, daar komt de skater vandaan! Ik begreep het ook niet.
  Leuke jurk! Tricot blijft lastig naar mijn idee. Voor mijn dochter vind ik steeds vaker leuke en kwalitatief goede tricot. Voor mijzelf is het al weer even geleden dat ik tricot heb gekocht. Op het stoffenspektakel had ik wel de indruk dat de kwaliteit beter wordt (niet meer alleen dat hele dunne), maar een leuke print blijft lastig (ik ben niet zo van de dierenprints, zeker dingen als tijger met zebra gecombineerd😀)

  • hahaha ja die fantastische mixen van dierenprints! Nee, die trekken mij ook niet zo…. Een zebraprintje alleen vind ik dan weer wel leuk, maar ik hou niet zo van wit in kleding, ben nogal een knoeierd 🙂

 7. Pingback: Second Skater dress | IngeMaakt

 8. Leuk, beide skater dresses. Ze staan je enorm goed, ik ga eens zoeken of ik niet ook zoiets ergens al heb geloof ik (vast wel).
  En dank voor het uitleggen van de naam 🙂 Ik heb een kast vol met tricotjes en ik denk dat ik ze bijna allemaal van een of andere markt heb (heel veel van de twee lokale bij mij in de buurt). Ik vind vooral bij tricot online heel lastig, dat wil ik toch het liefst voelen. En als ik dan toch een keer online wat tegenkom dan toch bij voorkeur viscose tricot, die vallen soepeler (en als het een fludderstof blijkt te zijn dan draag ik er een slip dress onder of voer ik m met een effen tricotje ;))

  • dank je Aline! Ja verleidelijk he, die markten? Ik werk nu in Emmen, daar kwam ik laatst zomaar op een stoffenmarkt terecht in mijn lunchpauze. Ik geloof dat die er elke week is. oeps 🙂 Tricot is inderdaad fijner om te voelen, en ook om even de rek te testen. Bij sommige prints komt het wit van de achterkant er al doorheen als je er maar heel zachtjes aan trekt. Ik kan daar met de beste wil van de wereld geen ‘design feature’ in zien bij een afgemaakt kledingstuk…

 9. Leuke jurk! Ik ben er nog mee aan het stoeien (maatvoering).

  Gisteren begonnen met mijn eerste skater dress. Maar de maatvoering kom ik niet helemaal uit. Ik heb met zo’n inches meetlint gemeten en kwam toen uit bij maat 5, er ging meerdere keren wat mis met de halsboord, dus ik heb alleen het bovenstukje in elkaar gezet om te passen (de stof was na meerdere tornsessies niet meer te redden). volgens mij is hij echter veel te groot! Ik zie dat jij maat 2/3 hebt gemaakt. Ik heb normaal maat 42/L, dan is maat 5 te groot denk ik?

  Die stoffenkraam in Emmen is zeker Henkie? die ook in Groningen komt? daar haal ik bijna altijd mijn stof. Superkraam!

  • Hoi Jessie, dank je! Waar was ie te groot? Bij mij zijn dingen vaak te groot bij de schouders/halslijn dus die maak ik nu altijd een maatje kleiner en switch dan in de oksel naar de grotere maat. Misschien is het een goed idee om nog eens een proefje te maken en dan te kijken waar je het aan moet passen?

   Die stoffenkraam is inderdaad Henkie, zag ik op mijn bankafschrift 🙂 het zou zomaar kunnen dat die ook in Groningen komt, nu je het zegt denk ik dat ik hem daar ook wel eens gezien heb. Wat ik zo leuk vond (ondanks mijn haast) is dat hij met iedereen even een praatje maakt, hoe druk het ook is!

   • Aan de voorkant van de schouders / boven m’n borsten ongeveer. Ik zal inderdaad een nieuwe poging wagen, het is zo’n leuke jurk!

    Volgens mij komt Henkie in Groningen en Emmen. Het is echt mijn vaste kraam. De ene keer is er niks, maar de andere keer van alles. En nooit duur. (dus als je dan een keer een jurk verprutst vallen de kosten nog mee).

 10. Pingback: Sad skater, happy skater | IngeMaakt

I'd love to hear your thoughts!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s